Ötenazi kararı veterinerlerin inisiyatifinde

Ankara’da yapılan Meclis komisyonunda, ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dair önemli gelişmeler yaşandı. AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla dört madde daha kabul edildi. En dikkat çeken değişiklik, ‘ölümcül durumdaki hayvanların ötenazi yapılması’na ilişkin. Buna göre, ‘olumsuz davranışları kontrol edilemeyen’ köpeklerin öldürme kararı artık veteriner hekimlere bırakılacak. Ötenazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya […]

Ankara’da yapılan Meclis komisyonunda, ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne dair önemli gelişmeler yaşandı. AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla dört madde daha kabul edildi.

En dikkat çeken değişiklik, ‘ölümcül durumdaki hayvanların ötenazi yapılması’na ilişkin. Buna göre, ‘olumsuz davranışları kontrol edilemeyen’ köpeklerin öldürme kararı artık veteriner hekimlere bırakılacak. Ötenazi işlemi, veteriner hekim tarafından veya onun gözetiminde gerçekleştirilecek.

Ayrıca, hayvan bakımevlerinde rehabilitasyon süreci geçiren köpeklerin sahiplendirilene kadar barındırılması zorunlu hale getirildi. Bu süreçte, hayvanların Tarım ve Orman Bakanlığı veri sistemine kaydedilmesi sağlanacak, böylece güncel bilgilere kolay erişim mümkün olacak.

Yerel yönetimlere de önemli sorumluluklar yükleniyor. Evsiz hayvanlarla ilgili olarak alınan idari tedbirler, Avrupa Sözleşmesi kapsamında yerel yönetimler tarafından uygulanacak.

Ayrıca, İl Hayvanları Koruma Kurulu’nun görevleri arasına sahipsiz hayvanların neden olduğu sorunları belirlemek ve çözüm önerileri sunmak da eklenmiş durumda.

Kabul edilen toplam madde sayısı yediye yükseldi ve süren toplantılar önümüzdeki günlerde de devam edecek. – Volkan İcil-

Exit mobile version