Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Otokar’dan Rekor İhracat

Türkiye savunma sanayisinde tarihi bir ihracat başarısına imza attı. Sakarya

Türkiye savunma sanayisinde tarihi bir ihracat başarısına imza attı. Sakarya merkezli savunma sanayi devi Otokar, geçtiğimiz yıl Romanya Savunma Bakanlığı ile imzaladığı 1.059 adet COBRA II 4×4 zırhlı araç tedarikine yönelik sözleşmenin ilk teslimat aşamasına ulaştı. Türkiye’de üretilen ilk COBRA II araçlar, Romanya’ya ulaştı.

Bu sözleşme, Türkiye’nin kara platformları alanında tek kalemde gerçekleştirdiği en büyük ihracat olma özelliğini taşıyor.

İlk 278 Araç Türkiye’de Üretilecek

Projeye göre ilk etapta 278 araç Sakarya’daki Otokar tesislerinde üretilecek. Üretilen araçların belirli alt sistemleri, yerel tedarikçiler aracılığıyla Romanya’da entegre edilecek. Böylece Romanya, sadece kullanıcı değil, üretim ortağı da olacak.

Yurt Dışında İlk COBRA II Üretimi Başlıyor

Otokar, Romanya’daki yerelleşme taahhüdü doğrultusunda önemli bir adım daha attı. Şirket, Romanya’nın önde gelen savunma firmalarından Automecanica S.A. ile ortak girişim kurmak üzere anlaşma imzaladı. Bu iş birliği, COBRA II’nin ilk kez yurt dışında üretimi için de bir dönüm noktası olacak. Aynı zamanda Romanya’nın savunma sanayi altyapısına önemli bir katkı sunması hedefleniyor.

Teslimatlar 2025’in Son Çeyreğinde Başlayacak

Otokar’ın planına göre ilk resmi teslimatlar 2025 yılının son çeyreğinde başlayacak. Proje kapsamında COBRA II’nin 10 farklı varyantı üretilecek. Bunlar arasında:

Personel taşıyıcı

Keşif aracı

Uzaktan komutalı silah sistemli taşıyıcı

Tanksavar aracı ve komuta versiyonu

120 mm ve 81 mm havan taşıyıcı

KBRN keşif aracı

Mühendislik aracı

Ambulans

gibi çok amaçlı konfigürasyonlar yer alıyor.

Romanya, Avrupa’da 9. Kullanıcı Olacak

Bu anlaşmayla birlikte Romanya, Otokar’ın zırhlı çözümlerini tercih eden Avrupa’daki 9. ülke olacak. COBRA II’nin NATO ülkeleri arasında daha fazla yaygınlaşması, Türkiye’nin savunma sanayisindeki etkinliğini artırması bakımından stratejik önem taşıyor.