Özel, milletvekillerine tek bir yönde oy kullanmaları yönünde baskı yapmak yerine onları vicdanları ve seçmenleriyle baş başa bıraktıklarını söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda yaklaşık 12 saat süren görüşmelerin ardından yapılan açık oylamada çerçeve yasa 467 kabul, 87 ret ve 7 çekimser oyla kabul edildi. Oylamada 2 oy ise mükerrer olarak kayda geçti.
YENİ Parti grubunda ise milletvekilleri farklı yönde oy kullandı. 35 milletvekili düzenlemeye “kabul” oyu verirken, 54 milletvekili “ret” oyu verdi. 2 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
Özgür Özel, Genel Kurul’daki konuşmasında düzenlemeye “evet” diyeceklerini açıklarken, daha sonra Nefes yazarı Deniz Zeyrek’e yaptığı değerlendirmede partisinin tercihinin arkasında durduğunu belirtti.
“Hibrit bir model geliştirdik”
Özel, milletvekillerine tek tip oy kullanma talimatı vermek yerine farklı görüşlerin sandığa yansımasına izin verdiklerini belirterek, “YENİ Parti olarak yeni nesil bir iş yaptık” dedi.
Milletvekillerine, “Bana güvenin, derdimi kürsüde anlatacağım, ben sizi vicdanınız ve seçmeninizle baş başa bırakıyorum” dediğini aktaran Özel, böylece parti içinde “hibrit bir model” uyguladıklarını söyledi.
Özel, milletvekillerinin bulundukları bölgelerdeki seçmen eğilimlerini de dikkate aldığını belirterek, bazı bölgelerde düzenlemeye destek verilmesini isteyen seçmenlerin bulunduğunu, bazı bölgelerde ise “hayır” yönünde güçlü bir görüş olduğunu ifade etti.
“İlkesel davranmamız lazım”
Düzenlemenin içeriğine yönelik eleştirileri de değerlendiren Özel, özellikle Akın Gürlek’in yer aldığı heyetin parti açısından rahatsızlık yarattığını söyledi.
Ancak buna rağmen düzenlemenin dayandığı temel ilkenin göz ardı edilmemesi gerektiğini savundu.
Özel, terör örgütünün feshi ve bu kapsamda atılan adımların değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, sosyal demokrat bir parti olarak daha önce savundukları görüşlerle bugün aldıkları karar arasında tutarlılık bulunması gerektiğini söyledi.
Parti içerisinde neden ortak bir “evet” kararı alınmadığını da anlatan Özel, yasa sürecinin yeterince şeffaf yürütülmediğini savundu. Metnin milletvekillerine Genel Kurul görüşmelerinden kısa süre önce ulaştırıldığını belirten Özel, böyle bir ortamda tüm milletvekillerine aynı yönde oy kullanma talimatı verilmesinin doğru olmayacağını ifade etti.
Özel, bütün milletvekillerinin “hayır” oyu vermesi durumunda ise bunun barış sürecine yönelik farklı bir mesaj oluşturabileceğini belirterek, “Barışa şans tanımayan bir yere getirecektik” değerlendirmesinde bulundu.
“Erdoğan karşıtlığı nedeniyle tersini yapmamız doğru değil”
Çerçeve yasanın iktidara ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a siyasi avantaj sağladığı yönündeki değerlendirmelere de yanıt veren Özel, kararından dolayı vicdanen rahat olduğunu söyledi.
Özel, yıllardır savundukları bir görüşün yalnızca Erdoğan karşıtlığı nedeniyle tersine çevrilmesinin doğru olmayacağını belirterek, alınan kararın doğru olduğuna inandığını ifade etti.
“Ben ‘adam yine kazandı’ diye bakmıyorum” diyen Özel, sürecin sonunda elde edilecek bir kazanım varsa bunun yalnızca iktidarın değil, ülkenin kazanımı olması gerektiğini savundu.
Özel ayrıca, iktidarın YENİ Parti’den “hayır” oyu beklediğini öne sürerek, partisinin “evet” kararının AK Parti açısından da beklenmedik olduğunu söyledi. Özel, uzun vadede partilerinin aldığı kararın daha iyi anlaşılacağını düşündüğünü belirtti.