6 Şubat depremlerinin yarattığı büyük yıkımın ardından Hatay’da yaşayan çocuklar ve gençlerin yaşadığı travmaların etkisini azaltmak ve yeni bir gelecek umudu sunmak amacıyla Türkiye’nin önde gelen sanatçıları “Rengimiz Antakya” sergisi için bir araya geldi.
Antakya Kültür ve Tarih Vakfı öncülüğünde, Mira Koldaş Sanat Galerisi katkılarıyla hazırlanan sergi, Workwide Konferans ve Performans Merkezi’nde gerçekleştirildi. Aralarında Devrim Erbil, Ergin İnan, Süleyman Saim Tekcan, Fevzi Karakoç ve Ahmet Oran’ın da bulunduğu 78 sanatçının 100’ü aşkın eseri, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.
Sergide yer alan eserlerin satışından elde edilecek gelir, depremzede öğrencilerin eğitimine destek olarak kullanılacak.
“Sanat İyileştirir, Dayanışma Umut Yaratır”
Serginin açılışında konuşan Mira Koldaş Sanat Galerisi sahibi Mira Koldaş, 2021’de sanatçılarla Antakya’ya yaptıkları ziyareti hatırlatarak, deprem sonrası birçok sanatçının kendisini arayarak “Antakya için bir şey yapmalıyız” dediğini belirtti:
“Dayanışma, her türlü enkazdan bile büyüktür. Sanatçılarımız ellerini taşın altına koyarak çok değerli eserlerini bu projeye bağışladılar. Gidenlere saygı, kalanlara destek ve geleceğe umut olması dileğiyle bu projeyi gerçekleştirdik.”
İbrahim Seyfittinoğlu: “Yeni Hikâyeler Yazacağız”
Antakya Kültür ve Tarih Vakfı kurucularından İbrahim Seyfittinoğlu, serginin anlamını şu sözlerle ifade etti:
“Bu vakfı deprem öncesinde kurma kararı almıştık. Ancak 6 Şubat’tan sonra misyonumuzu genişlettik. Saklıev’i kültür evi yapmak istedik, ancak imar planı gecikti. Bunun yerine amfi tiyatromuzu restore etmeye başladık. Antakya 2300 yıllık tarihinde defalarca yıkıldı ama hep yeniden doğdu. Biz de bu vakıfla yeni hikâyelerin öncüsü olmak istiyoruz.”
Konuşmasında, serginin kurucu üyelerden Sinan Seyfittinoğlu’nun anısına düzenlendiğini belirten Seyfittinoğlu, “Bu sergi onun hayaliydi, onu yaşatacağız” dedi.
Zülfü Livaneli: “Gerçek sanat insanın yarasını sarar”
Usta sanatçı Zülfü Livaneli ise Antakya’nın dünya tarihindeki yerine dikkat çekerek, “Sanat insanın yarasını sarar. Antakya gibi büyük medeniyetlerin şehri için yapılan bu sergide bulunmak benim için onurdur” ifadelerini kullandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Necati Yağcı da sergiye katıldı. Konuşmasında, “Arkadaşım, yoldaşım İbrahim Seyfettinoğlu’nun can kardeşi Sinan’ı kaybettiğimizde çok üzüldük, fellakette çok üzüldük. Felaketlerde toplumsal ve tabiat mücadelesinde dayanışma ateşini ilk yakan sanatçılar oluyor. Bugün sergide Antakya için dayanışma ateşi yakıldı. Antakya Kültür ve Tarih Vakfı’na bu ateşe öncülük ettiği ve yeniden bir hayat umudu kurmak için vesile olduğu için teşekkür ederim” dedi.
Katılımcılar
Sergiye katılan isimler arasında şu sanat, siyaset ve kültür dünyasından isimler yer aldı:
Usta sanatçı Zülfü Livaneli, Oyuncu ve yönetmen Hamdi Alkan, Necati Yağcı (CHP Genel Başkan Yardımcısı), Nermin Yıldırım Kara (CHP Hatay Milletvekili), Necmettin Çalışkan (Saadet Partisi Hatay Milletvekili), İbrahim Naci Yapar (Antakya Belediye Başkanı) çok sayıda sanatçı, gazeteci, akademisyen ve vatandaş sergiyi gezerek dayanışmaya destek sağladı.
Tüleylioğlu: “Acımızı sanatla paylaşıyoruz”
Vakıf Başkanı Alaaddin Tüleylioğlu, serginin oluşum sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Antakya’yı anlatmak zor, çünkü acımız büyük. Ama bu acıyı sanatla, kültürle ve dayanışmayla aşabiliriz” dedi.
Sergi 21 Haziran’a kadar açık
“Rengimiz Antakya” sergisi, 21 Haziran 2025 tarihine kadar pazar günü hariç her gün 18.00 – 20.00 saatleri arasında Workwide Konferans ve Performans Merkezi’nde ziyaret edilebilecek. Eserler, aynı zamanda Antakya Kültür ve Tarih Vakfı aracılığıyla çevrim içi platformlar üzerinden de satışa sunuluyor.