Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Sabahın ilk oltası ve bereketi…

Sorunlarına rağmen, keyif veriyor!

Sorunlarına rağmen, keyif veriyor!

Antakya kent merkezinden geçen Asi Nehri, son dönemde yine binlerce balığın su yüzeyine çıktığı ve “sorun var” mesajları veren haliyle karşılıyor, ona bakanları. Binlerce balığın su yüzeyinde toplanması da buna mı dair? Ancak yine de, içine atılan oltaların ucunu boş bırakmıyor, Asi Nehri!

Yaz dönemlerinin kuruyan ve susuz kalan görüntüsüne çare olmak için dönemin belediyesi tarafından geliştirilen bir proje ve Çin’den alınan malzemeyle kurulan setlerle (baraj), kent merkezinden geçen kısmı adeta bir gölete dönüştürülen Asi Nehri’nin son görüntüsü, yine ‘alarm’ veriyor.
Bilindiği gibi son dönemde ölen binlerce balık nedeniyle gündeme taşınan Asi Nehri için alınan su örnekleri ve yapılan analizler, nehirdeki oksijen oranının çok düştüğü yönünde olmuş, gözler de bu konuda alınacak önlemlere çevrilmişti.
-NEYİ BEKLİYORUZ?-
Dün, eski müzeden karşıya geçenlerin köprü üzerinden izledikleri görüntü ise ‘ne önlemler alındı’ sorusunu gündeme taşıdı bir kez daha. Bu konuda Antakya Gazetesi’ne konuşan vatandaşların tepkisi de beklentisi de benzer sorular yönünde oldu.
G.P. >> Baktıkça içim acıyor. Birçoğu da henüz çok küçük. Anlamadığım, biz bu sorunu daha önce de yaşamadık mı? Bir de, benim gördüğümü, bu kentin yöneticileri de görüyor. Görüyor ve yine ölmelerine izin mi vereckler?
H.O. >> En son o kadar ölen balığın ardından ciddi ciddi bir şeyler yapılır diye düşünmüştüm ama… Değişen bir şey olmamış sanırım!
J.M. >> Bir kez daha o kadar balık ölürse, ‘yeter’ diye bağıracağım! Göz göre göre ölüyorlar! Dediklerine göre, nehrin sularını her iki yandan kapatmışız diye, sudaki hayat da azalıyormuş. Durum buysa ve bu da ortak sonuçsa, neyi bekliyoruz? Bir kamyon ölü balık daha toplamayı mı?
F.B. >> Kefal, sazan, sarı benekli, karabalık… Bereketli suların balıklarını öldürüyoruz, şu baraj sistemi yüzünden. Anlaşılan o ki, nehirdeki suyu hareketlendirsin diye takılan fıskiyeler de işe yaramamış. Nehir dediğiniz şeyi göle çevirirseniz, olacağı bu!
-RASTGELE!-
Yaşanan sıkıntılara rağmen, Asi Nehri’nin bereketinde duran ve oltalarını da nehrin sularına sallayan amatör balıkçıların dün sabahki bereketli avları ise görülmeye değer bir görüntü oluşturdu. Onlar da balıkların bu son halinde durup, “oksijensiz kaldılar’ değerlendirmesinde bulunurken, çözüm beklentisinde olduklarını hatırlattılar. -Tamer Yazar-