TGC Sedat Simavi Ödülleri, Gazetecilik, Radyo, Televizyon, Karikatür, Edebiyat, Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri ve Spor olmak üzere dokuz dalda verilmektedir. Ödül dallarının sayısı ve Seçici Kurul üyeleri, her yıl TGC Yönetim Kurulu tarafından belirleniyor.
Başvuru koşulları şu şekilde:
• Adaylar yalnızca bir dalda ve bir eserle başvurabilir. Kolektif çalışmalar da kabul edilebilir.
• Gazetecilik, Radyo-Televizyon ve Karikatür dallarında aday kişinin ve eserinin TGC’nin Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne aykırı olmaması gerekmektedir.
• Klasik ders kitapları, lisans, lisansüstü ve doktora tezleri ile bunlara dayalı makaleler daha önce ulusal yarışmalara katılmışsa aday olamaz.
• Fen ve Sağlık Bilimleri dallarında eserlerin son beş yıl içinde (1 Ekim 2019 – 30 Eylül 2024), diğer dallarda ise son bir yıl içinde (1 Ekim 2023 – 30 Eylül 2024) yayınlanmış olması gerekir. Yabancı dille yayınlanan eserlerle başvurularda Türkçe özet de sunulmalıdır.
Başvurular şahsen de yapılabilir. Kuruluşlar ve öğretim kurumları tarafından önerilen adaylar, şahsen başvuranlar ve TGC Ön Araştırma Kurulları tarafından belirlenen adaylar, Seçici Kurul değerlendirmesine sunulacak. Ödül kazananlar 15 Kasım’a kadar açıklanacak ve ödüller Aralık ayında törenle dağıtılacaktır. Kazananlara Sedat Simavi’nin heykeli ve Ödül Belgesi, övgüye değer görülenlere ise plaket ve övgü belgesi verilecektir.
Başvurularla ilgili ayrıntılı bilgilere TGC’nin web sitesinden ulaşılabilir. Sorular için Sedat Simavi Ödülleri Sekreterliği ile sedatsimaviodulleri@tgc.org.tr adresinden veya 0212 513 84 58 numaralı telefondan iletişime geçilebilir. Başvurular elden, posta veya kargo yoluyla yapılabilir.
Sedat Simavi Kimdir?
Sedat Simavi, 1896 yılında İstanbul’da doğdu. Yayın tarihine önemli katkılarda bulunan Simavi, 1. Dünya Savaşı sırasında Hadımköy’deki birliğine katıldıktan sonra 1916’da Hande dergisiyle yayın hayatına başladı. İlk konulu filmini 1917’de çekti ve başarılı dergiler yayınladı. 1920’de Dersaadet gazetesiyle günlük gazete idealine ulaştı. 1933’te Yedigün dergisiyle büyük bir başarı yakaladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucusu ve ilk başkanı olan Simavi, 1948’de Hürriyet gazetesini yayımlamaya başladı. Gazetecilik eğitimi için üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulmasını savundu. Sedat Simavi, 11 Aralık 1953’te hayatını kaybetti.