Serinlemek için çözüm: Haytalı

Hatay’ın kavurucu yaz sıcaklarında serinlemek isteyen vatandaşların tercih ettiği Haytalı, sütlü dondurma ile yapılan bir tatlı olarak dikkat çekiyor. Bici biciye benzerliğiyle tanınan Haytalı’nın farkı, buz yerine sütlü dondurma ile hazırlanması. Hatay’da sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde, sıvı ve soğuk gıdalar tüketimi artıyor. Bu kapsamda, yöresel bir lezzet olan Haytalı, sıcaktan bunalanlar için […]

Hatay’ın kavurucu yaz sıcaklarında serinlemek isteyen vatandaşların tercih ettiği Haytalı, sütlü dondurma ile yapılan bir tatlı olarak dikkat çekiyor. Bici biciye benzerliğiyle tanınan Haytalı’nın farkı, buz yerine sütlü dondurma ile hazırlanması.

Hatay’da sıcaklıkların 40 derecenin üzerine çıktığı bu günlerde, sıvı ve soğuk gıdalar tüketimi artıyor. Bu kapsamda, yöresel bir lezzet olan Haytalı, sıcaktan bunalanlar için popüler bir seçenek haline geliyor. Akdeniz bölgesinin kültürel etkileşimi sonucu Adana ve Hatay’ın lezzetleri birbirine benziyor. Ancak Haytalı, bici biciden farklı olarak buz yerine sütlü dondurma kullanılmasıyla öne çıkıyor.

Antakya’daki Uzun Çarşı’da 40 yıldır esnaflık yapan Mehmet Hançer Gündüz, Haytalı’nın bici biciden daha lezzetli olduğunu vurguladı. Gündüz, “Haytalı, bici bici, gül ve limon dondurmamız var. Hatay’a gelip Haytalı’yı yemeden gitmek olmaz. Biz 40 yıldır bu işin içindeyiz. Nişasta ve suyu pişirip katılaştırdıktan sonra küp şeker şeklinde kesiyoruz ve üzerine gül dondurması ve gül şerbeti ekliyoruz. Haytalı’nın çok daha farklı bir lezzeti var ve bici biciden daha iyi olduğunu iddia ediyorum. Herkesi gelip tadına bakmaya davet ediyorum” dedi.

Haytalı’nın lezzetini değerlendiren Elif Şahin, “Haytalı kesinlikle mükemmel bir tat. Daha önce Mersin’de yaşadım ve birçok yerde bici bici tattım ama Haytalı’nın yerini tutmuyor. Adana’daki bici biciyi pek tatlı bulmadım, daha çok buz tadı vardı. Buradaki Haytalı ise gül tadı ile farklı ve serinletici bir lezzet” şeklinde konuştu.

Emine Deliktaş ise, “Antakya’da ve hatta Türkiye genelinde yediğim en güzel lezzetin Haytalı olduğunu düşünüyorum. Adana’daki bici bici ile kıyaslanamaz. Buradaki lezzetler bambaşka. Haytalı’nın gül dondurmasıyla daha da güzelleştiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hatay’daki Haytalı, hem lezzeti hem de serinletici etkisiyle yaz sıcaklarında vazgeçilmez bir tatlı seçeneği olmaya devam ediyor. – Volkan İcil-

Exit mobile version