Türkiye’de tütün kullanımını azaltmaya yönelik yeni bir yasal düzenleme hazırlığı sürüyor. AK Parti tarafından hazırlanan ve sigara kullanımının yanı sıra takviye edici gıdaların denetimini de kapsayan kanun teklifinin, bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından yeniden gündeme alınması planlanıyor.
Düzenlemenin en dikkat çeken başlıklarından biri, açık alanlarda sigara kullanımına getirilebilecek yeni sınırlamalar olacak. Bu kapsamda Japonya ve Avustralya’daki uygulamalar inceleniyor.
Parklar ve duraklar da gündemde
Hazırlık çalışmalarında park, plaj, toplu taşıma durakları ve sokaklarda sigara kullanımının sınırlandırılması seçenekleri değerlendiriliyor. Japonya’daki uygulamalar örnek alınarak sokaklarda yalnızca belirlenmiş özel alanlarda sigara içilmesine izin verilmesi de gündeme geliyor.
Avustralya’daki açık alan kısıtlamaları da incelenen modeller arasında bulunuyor. Ancak Türkiye’de hangi alanların yasak kapsamına alınacağı ve kuralların nasıl uygulanacağı henüz kesinleşmiş değil.
Sigara satışında kimlik kontrolü gündemde
Yeni düzenlemeyle sigara satışlarında yaş kontrolünün ve kimlik doğrulama uygulamalarının daha sıkı takip edilmesi de planlanıyor. Böylece özellikle çocukların ve gençlerin tütün ürünlerine erişiminin önlenmesi hedefleniyor.
Takviye edici gıdalara da sıkı denetim
Kanun teklifinin bir diğer önemli başlığını takviye edici gıdalar oluşturuyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulunun katılımıyla ortak bir denetim mekanizması kurulması üzerinde çalışılıyor.
Bu düzenlemeyle kaçak, sağlığa zararlı ve kayıt dışı üretilen ürünlerin piyasaya sürülmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Gözler ocak-şubat dönemine çevrildi
Meclis’in yoğun bütçe takvimi nedeniyle düzenlemenin yeni yıla kaldığı belirtiliyor. Kanun teklifinin ocak-şubat döneminde TBMM’ye sunulması bekleniyor.
Teklif Meclis’e sunulup yasama süreci tamamlanmadan yeni yasakların yürürlüğe girmesi söz konusu olmayacak. Hangi alanlarda sigara içilebileceği ve hangi kısıtlamaların uygulanacağı ise hazırlanacak düzenlemenin son şekliyle belli olacak.
