Güzelmansur, Türk Mallarına SUUDİ ambargosunu TBMM’de yeniden dile getirdi
CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Suudi Arabistan’ın Türk mallarına uyguladığı boykot ve oluşan sorunu dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında yeniden gündeme getirirken, Suudi Arabistan’ın, çapını sürekli genişlettiği, gün geçtikçe derinleştirdiği Türkiye boykotunun; yaş meyve ve mobilya ihracatçıları, turizmcileri, Suudi Arabistan’da çalışan 120 bin Türk işçisini maddi ve manevi kayba uğrattığının altını çizdi.
Basın toplantısında, bu durumun başta seçim bölgesi Hatay, Adana, Mersin ve Antalya olmak üzere, bölge ekonomisini derinden etkilediğini söyleyen Milletvekili Mehmet Güzelmansur, şöyle devam etti:
“Suudi Arabistan’da Türkiye’ye karşı sürdürülen boykot kampanyası ve iki ülke ilişkileri, uzunca bir süredir gerilimli, hatta kriz derecesinde seyretmektedir. Türkiye’ye karşı başlatılan boykot kampanyaları sonucunda Suudi turist sayısı yüzde 30 azaldı. Suudi Arabistan’dan iş alan müteahhitlerin ödemelerinin, tüm yükümlülüklerini yerine getirdikleri halde geciktirilmesi ile oluşan sıkıntı, Türk işçilerin ücretlerinin ödenememesine ve işçilerin yurtlarına dönememesine kadar varmaktadır.”
-100 TIR BEKLİYOR-
Güzelmansur, 23 Haziran’da Türkiye’den çıkan, 1 Temmuz’da Cidde Limanı’na varan 100 tırın 24 gündür bekletildiğini, bu Tır’ların yaş kayısı, üzüm, nektar, karpuz, doma-tes, gibi yaş sebze, meyve taşıdığını ifade ederek şöyle devam etti:
“24 gün yaş sebze ve meyveyi bekletmek ne anlama gelir? Türk ihracatçısını zarar ettirmek, ekonomiye kastetmek anlamına gelir. Yine Haziran sonu, Temmuz başı gibi ülkemizden yola çıkıp, 8 Temmuz’da Cidde Limanı’na varan 150 tırımız var. Bu tırlarımız da yaş sebze ve meyve taşıyor. Bu tırlar, bürokratik işlemleri çoğaltarak, uzatarak, sudan CHP’li Güzelbahaneler üreterek 16 gündür Arabistan’a sokulmuyor.”
Mansur, TBMM’deki basın toplantısında daha sonra şunları söyledi:
“Suudi Arabistan’ın çapını sürekli genişlettiği, gün geçtikçe derinleştirdiği Türkiye boykotu; yaş meyve ihracatçımızı, mobilya ihracatçımızı, çiftçilerimizi, üreticilerimizi, müteahhitlerimizi, nakliyecilerimizi, tır şoförlerimizi, turizmcilerimizi, Suudi Arabistan’da çalışan 120 bin işçimizi maddi, manevi kayba uğratmaktadır. Başta Hatay, Adana, Mersin ve Antalya olmak üzere, bölge ekonomisini derinden etkilemektedir. Tüm bunlar karşısında yürütmeden bir ses duyduk mu? ‘Ey Suudi Arabistan’la başlayan bir uyarı dahi gördük mü? Bir karşı hamle, strateji izledik mi? Nedir bu sessizliğin nedeni? Nedir bu yok saymanın manası? Türkiye’yi, Suudi Arabistan ne yaparsa, boyun eğecekmiş gibi göstermenin arka planı nedir? Kalıcı, çözüm getirici hamleler bekliyoruz.” -Cemil Yıldız-