Siyaset, “Erkekler Kulübü” olarak görülüyor!

Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ismi Tülay Hatimoğulları Oruç, Türkiye’de kadınların siyasette etkin olmasının önündeki engelleri değerlendirdi, bir tespitin altını ise özenle çizdi. Türkiye’de, kadınların siyasette etkin olmasının önündeki engeller neler? Bu konuda, Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’a konuşan, Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ismi, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, “Kadınların, Türkiye ve dünya siyasetinde, kamusal […]

Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ismi Tülay Hatimoğulları Oruç, Türkiye’de kadınların siyasette etkin olmasının önündeki engelleri değerlendirdi, bir tespitin altını ise özenle çizdi.

Türkiye’de, kadınların siyasette etkin olmasının önündeki engeller neler? Bu konuda, Artı Gerçek’ten Seda Taşkın’a konuşan, Hatay kadın siyasetinin TBMM’deki güçlü ismi, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, “Kadınların, Türkiye ve dünya siyasetinde, kamusal alanlarda yeterince etkin olamamasının çok temel ve köklü nedenleri var. En nihayetinde, beş bin yıllık erkek egemen sistemden bahsediyoruz. Bu sistem, dünyadaki siyasi ve toplumsal yapılanmayı da erkeklerin lehine çevirmiş, erkekler için pozitif koşullar oluşturulmuştur” dedi.

-HDP ÖRNEĞİ-

Kadınların, yaşamın her alanında, onlara biçilmiş toplumsal iş bölümü, toplumsal roller, yani toplumsal cinsiyet ayrımcılığına dayalı bir yapı içinde var olduklarını dile getiren Oruç, “Bu erkek egemen yapının, cinsiyet ayrımcılığı ile birlikte ekonomik hayata, eğitime, meslek gruplarına katılım konusunda yansımalarını görebiliyoruz” dedi ve şu tespitte durdu:

“Türkiye’de, özellikle karma siyasete baktığımızda, ne yazık ki kadınlar ‘siyasi partilerin, derneklerin, kurumların’ alt kademelerinde tutuluyor. Bütün toplumsal yapı ve kurumlara en büyük eleştirimiz, kadın kotalarını uygulamıyor olmasıdır. Kadın kotasının siyasette uygulanması, kadınlara bir fırsat eşitliği tanınması açısından oldukça önemlidir. Eşit temsiliyetini savunmak ve bunu tüzüklerimizde bir madde haline getirmek çok önemli. Bunun en iyi örneğini, bileşenleri ile birlikte HDP’nin oluşturduğu kanaatindeyim. Çünkü kadınların eşit temsiliyet hakkını, eşit temsiliyetini başkanlık sistemine dönüştürmüş, eş başkanlık sistemini oluşturmuştur. Bu anlayışın bütün partilere sirayet etmesi, kadınların önünü açacaktır.”

Tamer Yazar

Exit mobile version