Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Somut miras tamam da…

Peki ya somut olmayan…

Peki ya somut olmayan…

Kültürel miras kavramına değinen, İSTE Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağrı Saçlı; tarihi yapılar, sanat eserleri ve doğa gibi somut varlıkların dışında kalan değerlere de sahip çıkılması gerektiğini söyledi.

Doğu Akdeniz Turizm Sempozyumu’na evsahipliği yapmaya hazırlanan İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) “Turistik Ürün Olarak Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerimiz” başlığında düzenlenen son seminerle, mevcut mirasın kullanılabilir olanı dışındakiler masaya yatırıldı. İSTE Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağrı Saçlı tarafından verilen seminere; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güler Bilen Alkan, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Ateş, İskenderun Turizm Derneği (İSTUDER) Başkanı Sebahattin Uygun, Uluçunar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tarık Toğrul, Sektörel Dergisi imtiyaz sahibi Ufuk Aktuğ, Mega Medya Yönetim Kurulu Başkanı Semir Yazıcı, İskenderun Anemon Hotel Müdürü İbrahim Zeybek, Gri Tur İşletme Yöneticisi Hüsamettin Ay ile ilgili öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
-TURİZME KAZANDIRILMALI-
Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde konuşan Yrd. Doç. Dr. Çağrı Saçl, “Kültürel Miras kavramı, çok uzun bir süre yalnızca tarihi yapılar, sanat eserleri ve doğa gibi somut varlıklar olarak düşünüldü. Bu düşünce şekli, kültürel bir unsurun yalnızca fiziksel varlığına odaklanmak ve taşıdığı anlamı görmezden gelmek demektir” diyerek başladığı konuşmasında, “anlam olmadan kültürel varlık, sadece bir objeyi ifade etmektedir. Somut olmayan kültürel miras kavramı, kültürel varlıkları yalnızca bir obje olmaktan çıkaran kısmı, yani ‘anlam’ ı ifade etmektedir” cümlelerine yer verdi.
Yrd. Doç. Dr. Çağrı Saçlı, sunumunun devamında; Meddahlık, Âşıklık Geleneği, Sema Gösterileri, Keşkek İkramı, Türk Kahvesi, Mesir Macunu, Ebru ve Çini Sanatı vb. gibi Somut Olmayan Kültürel Miras Değerlerini örnekleriyle anlatarak bu değerlerin turizme kazandırılması hakkında görüşlerini aktardı.
-Tamer Yazar-