Son 22 yılda kişi başı 35 bin dolar vergi alındı

2002 yılından bu yana devletin toplam 3 trilyon dolar vergi topladığı açıklandı. Bu, Türk Lirası cinsinden 16,1 trilyon liraya tekabül ediyor. Kişi başı hesaplandığında, son 22 yılda her bir vatandaş ortalama 35 bin dolar vergi ödemiş durumda. Şirketlerin toplam vergiler içindeki payı yüzde 10’un altındayken, bu oran son yıllarda yüzde 15’e kadar yükseldi. Türk Lirası […]

2002 yılından bu yana devletin toplam 3 trilyon dolar vergi topladığı açıklandı. Bu, Türk Lirası cinsinden 16,1 trilyon liraya tekabül ediyor. Kişi başı hesaplandığında, son 22 yılda her bir vatandaş ortalama 35 bin dolar vergi ödemiş durumda. Şirketlerin toplam vergiler içindeki payı yüzde 10’un altındayken, bu oran son yıllarda yüzde 15’e kadar yükseldi.

Türk Lirası bazında en fazla vergi, geçen yıl 5,1 trilyon lira olarak toplandı. Ancak dolar bazında en yüksek vergi gelirleri, Türkiye ekonomisinin parladığı dönemler olan 2012 ve 2013 yıllarında 178’er milyar dolar olarak kaydedildi. 2002 yılında 41 milyar dolar olan yıllık vergi geliri, 2023’te 176 milyar dolara ulaştı.

2023 yılında özellikle deprem nedeniyle Kurumlar Vergisi’nin yüzde 25’e, KDV’nin ise yüzde 20’ye çıkarılması, vergi gelirlerindeki artışın ana sebeplerinden biri oldu. Enflasyonun etkisiyle artan fiyatlar, ÖTV ve KDV gelirlerini de patlattı.

Yeni düzenlemeler kapıda
Maliye Bakanlığı, ek 1 trilyon lira vergi toplama amacıyla yeni düzenlemeler üzerinde çalışıyor. Bu kapsamda, Borsa İstanbul ve kripto yatırımlarına işlem vergisi getirilmesi, gayrimenkul indirim ve istisnalarının kaldırılması ve halka açık olmayan anonim şirketlerin hisselerinin elden çıkarılmasında uygulanan istisnaların sonlandırılması gibi adımlar atılması planlanıyor. -Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version