“Sorumluluklarım sınırlıydı”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin ardından aldığı eleştirilere cevap verdi. Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Savaş, Hatay’daki hasarın nedenlerini Türkiye Afet Müdahale Planı’na dayandırarak, “Belediyeye iki görev verilmiş: Gömmeye ve yangın söndürmeye yardım. Depremin tüm komplikasyonlarını bertaraf etme imkanım var mı? Bütçem cüzi. Teknik ekibim Hatay’a göre.” dedi. Depremde bine yakın insana mezar […]

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, depremin ardından aldığı eleştirilere cevap verdi. Sözcü yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Savaş, Hatay’daki hasarın nedenlerini Türkiye Afet Müdahale Planı’na dayandırarak, “Belediyeye iki görev verilmiş: Gömmeye ve yangın söndürmeye yardım. Depremin tüm komplikasyonlarını bertaraf etme imkanım var mı? Bütçem cüzi. Teknik ekibim Hatay’a göre.” dedi.

Depremde bine yakın insana mezar olan Rönesans Rezidans’ın kendisiyle alakası olmadığını söyleyen Savaş, “2010’da ruhsatı verilmiş” dedi. Savaş şöyle devam etti:

“Deprem 110 saniye sürdü. Dört fay kırıldığı için dikey ve yatay dalga geldi. Burada; bir, deprem yönetmeliği sorgulanmalı. İki, teknik adamı olmayan belediyeye ruhsat hakkı veriyorsunuz. Hatay’da sadece beş yıllığına merkezde ruhsat vermişim. Ama Hatay’ın her yeri yıkıldı. Dört ilçe bize ait, 11’i iktidara. Benden başka çalışan yok depremden beri. Erzin’den Arsuz’a, Hassa’dan Kırıkhan’a kadar borular ya patladı ya çıktı. Deprem sabahından beri Hatay’daydım. İlk dokuz gün arabada yattım. Hala konteynırda yaşıyorum. Çocuklarımın evleri gitti.”

Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yapımına Antakya Belediye Başkanıyken başladığını ifade eden Savaş, “Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi, ben Antakya Belediye Başkanı’yken başladı, TOKİ yaptı, izni bakanlık verdi.” dedi.

Savaş, kentsel dönüşüm konusunda hükümete yapılan başvurulara yanıt alamamaktan şikayet ederek, “Bizi dinlemediler. Çalışmalarımızı, dönüşüm modelini nasıl yapacağımızı projelerle gösterdik. Dönüş olmadı.” şeklinde eleştiride bulundu.

Hatay’da 205 bin bağımsız bölümün affedildiği 2018 affıyla ilgili olarak ise Savaş, “Bakanlığa gönderdiğim o çalışmadaki çoğu bina yıkıldı. Yüzde 54 öngördük. Yüzde 55’i kullanılamaz hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Savaş, Murat Kurum’u eleştirerek, “Keşke şu an İstanbul’a belediye başkanı olmaya çalışan Murat Kurum da bu kadar çalışsaydı. Hiçbir şey yapmadı! Cevap bile vermedi bize.” dedi ve Kurum’un eleştirilere kapalı olduğunu söyledi.   (Adil Yeşildağ)

Exit mobile version