Suriye’nin savaş suçluları…
Suriyeliler, 10 yılı geride bırakan iç savaşın kurbanları için adaletin yerini bulmasını talep ederken, yapımcılar,”Bringing Assad to justice” (Esat’ı Adalet Karşısına Çıkarmak) adlı belgeselin ve topladıkları delillerin, sorumluların hesap vermesini sağlamasını umuyor
“Herkes birilerini kaybetti! Annesini, çocuklarını, eşini, babasını, kardeşini, akrabalarını, sevdiklerini… Bu kayıpların hiç biri kaza değil! Atılan bombalarla! Sıkılan kurşunlarla! Yapılan işkencelerle! Bazen inancı yüzünden… Bazen mezhebi yüzünden… Bazen taraf olmadığından…
Bir gün bunlar, tüm bu biriken acılar için bir mahkeme kurulur mu bilmiyorum, ama bu belgeselin, birçok suçu da suçluyu da gündeme taşıyacağını düşünüyorum. Bazen birileri, ‘birbirimizi affetmemiz gerekiyor’ diyor! Affetmek! Büyük kelime! Ağır da! Ama kolay değil! Bazı şeyler var ki, affedemiyorsunuz. Öyle acılar yüklenmenize neden olanlar var ki, unutamıyorsunuz. Affedemiyorsunuz.
Adalet denenin Suriye için de, insanları için de yeniden nefes alması, alabilmesi lazım. Bunun için de herkes adil olmalı. Suç da, suçlu da her iki tarafta! Muhaliflerde de, Rejim’de de!”
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yaşayan genç bir Suriyelinin söyledikleri ne kadar hayata geçer bilinmez, ama “Bringing Assad to Justice” (Esat’ı Adalet Karşısına Çıkarmak’) adlı belgesel, bunun için yola çıktı bile!
-YAYINDA!
Suriye’de iç savaş sırasında işlenen insan hakları ihlallerini ve işkence vakalarını anlatan ve ülkelerinden uzağa düşen binlerce Suriyelinin de izlediği “Bringing Assad to Justice” (Esat’ı Adalet Karşısına Çıkarmak’) adlı belgesel yayına girdi.
“Bringing Assad To Justice” (Esat’ı Adalet Karşısına Çıkarmak) adlı belgesel, Suriye’de işlenen bu suçlara ilişkin delil toplanmasını ve adalet önünde hesap verilmesini sağlamak üzere medya ve sivil halkın gösterdiği çabaları öne çıkarıyor.
-SUÇ MAHALİ!-
Skype aracılığıyla Amerika’nın Sesi’nden Sirwan Kajjo’nun sorularını yanıtlayan, Belgesel Yönetmeni Ronan Tynan, “İnsanların, Suriye’nin, dünyadaki en büyük suç mahallerinden biri olduğunun; insanların ortadan kaybolmaya devam ettiğinin; işkencenin sistematik olduğunun; yüzbinlerce kişinin de bu korkunç suçlar yanı sıra keyfi katliamların kurbanı olduğunun farkına varmalarının sağlanması gerekiyor” dedi.
Yönetmen Ronan Tynan, belgeselde kullanılan arşiv görüntülerin çoğunun, İngiliz foto-muhabiri Paul Conroy ve Suriye’deki yurttaş gazeteciler tarafından çekildiğini belirterek, “Bu insanlar yalnızca medya çalışanları değil, aynı zamanda, kelimenin tam anlamıyla insan hakları savunucuları. Onlar olmasaydı, Suriye’de insanlığa karşı işlenen suçlara ilişkin bugün sahip olduğumuz deliller olmazdı” diyor.
-ADALET!-
Hatay’da olduğu gibi, diğer ülkelerdeki Suriyeliler de savaşın kurbanları için adaletin yerini bulmasını talep ederken, yapımcılar, bu belgeselin ve topladıkları delillerin, sorumluların hesap vermesini sağlamasını umuyor. -Tamer Yazar-