Antakya kent merkezi için kapsamlı planlama
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan Antakya kent merkezi koruma amaçlı imar planı ve kentsel tasarım çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Depremde büyük zarar gören kent merkezi hem modern hem de tarihi kimliğiyle uyumlu bir şekilde yeniden inşa edilecek.
Toplamda 307 hektarlık bir alanı kapsayan planlama sürecinde; tarihi ve arkeolojik araştırmalar, kentsel hafıza analizi, doğal yapı incelemeleri ve mimari dokunun özellikleri gibi 8 ana başlık altında çalışmalar yürütüldü. Bu araştırmaların ardından bölgeye dair üç boyutlu modellemeler hazırlandı.
Hibe yardımları 10 kat artırıldı
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, depremden etkilenen bölgelerdeki çalışmaların detaylarını paylaştı. İnceciköz, deprem sonrasında Hatay ve çevresindeki eski eser yapıların restorasyonunu hızlandırmak amacıyla proje yardımlarının 5 katına, uygulama yardımlarının ise 10 katına çıkarıldığını belirtti.
“Antakya’nın simge noktası olan Kurtuluş Caddesi’nde, eski eser sahibi vatandaşlarla iş birliği içinde çalışmalara başladık,” diyen İnceciköz, tarihi caddenin eski ihtişamına kavuşması için yoğun bir gayret gösterildiğini ifade etti.
Kurtuluş Caddesi ve Köprübaşı Meydanı odak noktada
Projenin odak noktası, tarihte ilk ışıklandırma çalışmasının yapıldığı Kurtuluş Caddesi ile Köprübaşı Meydanı olarak belirlendi. Hatay Kent Müzesi’nin kütüphane olarak yeniden restorasyonu tamamlanırken, Hatay Müzesi’nde deprem sonrası hasarların onarımına yönelik ilk etap çalışmaları da sona erdi.
“2028’e kadar tarihi yapılar ayağa kaldırılacak”
İnceciköz, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Habib-i Neccar Camisi’nde yürütülen kapsamlı restorasyon çalışmalarına dikkat çekerek, şu açıklamalarda bulundu:
“Habib-i Neccar Camisi, kentimizin önemli anıt eserlerinden biri. Bu projede titiz bir projelendirme süreci ardından uygulamaya geçildi. Hedefimiz, 2028’e kadar Antakya kent merkezindeki eski eser yapıların büyük bir kısmını ayağa kaldırmak.”
Ayrıca, depremzede vatandaşlara verilen hibe desteklerinin sivil mimari yapılar üzerindeki çalışmalarla koordine edildiğini vurgulayan İnceciköz, “Depremin etkilediği tarihi kent dokusunun korunarak geleceğe aktarılması önceliğimiz. Bunun için bir Bilim Komisyonu kurarak tüm projeleri uzman görüşüyle şekillendiriyoruz,” dedi.
Kent kültürü ve hafızası korunuyor
Tarihi kent dokusunun kent hafızasıyla birlikte yeniden canlandırılmasının önemine değinen İnceciköz, bu hedef doğrultusunda bölge halkının çalışmalara dahil edildiğini belirtti. “Hem tasarım hem de imalat süreçlerinde bölge halkına yer vermeye özen gösteriyoruz. Depremzede vatandaşlarımızın sürece dahil olması için pozitif ayrımcılık uyguluyoruz,” ifadelerini kullandı.
Tarihi kent Antakya için büyük hedef: 2028’de dönüşüm tamamlanacak
Deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda eski eser yapıların onarımı hız kazandı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, proje ve uygulama yardımlarında yapılan artışlarla Hatay’ın tarihi dokusunun ayağa kaldırılacağını duyurdu.
