JPMorgan’ın analizine göre TCMB, döviz kuru politikasında herhangi bir değişikliğe gitmeden eylül ayında faiz indirim sürecini başlatabilecek bir alan bulabilir. Banka, fiyat artışlarındaki yavaşlama ve cari dengedeki iyileşmenin para politikası açısından daha fazla hareket alanı oluşturduğuna dikkat çekti.
Analizde piyasalardaki yabancı yatırımcı pozisyonlanmasına da vurgu yapıldı. JPMorgan, Türkiye’de yurt dışı kaynaklı carry trade pozisyonlarının yaklaşık 47 milyar dolara ulaştığını belirtti.
Bankaya göre yüksek seviyedeki carry trade pozisyonları, piyasalarda pozisyonlanma kaynaklı riskleri artırıyor. Bu durumun, iç siyasetten, enflasyondan veya enerji fiyatlarından gelebilecek olumsuz gelişmeler karşısında piyasaların söz konusu şokları karşılama kapasitesini sınırlayabileceği ifade edildi.
JPMorgan’ın değerlendirmesi, TCMB’nin önümüzdeki dönemde faiz politikasında gevşemeye gitmesi için ekonomik koşulların daha elverişli hale geldiği yönündeki beklentiyi güçlendirdi.
