Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tepki Çekmişti: Sağlık Bakanlığı O İddiaları Yalanladı

31 Mayıs 2025 tarihinde sosyal medyada yayılan bir iddiaya göre,

31 Mayıs 2025 tarihinde sosyal medyada yayılan bir iddiaya göre, Sağlık Bakanlığı’nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nde (MHRS) yapılan güncellemeyle, 25 yaş altındaki kadınların jinekoloji (kadın hastalıkları ve doğum) polikliniklerinden randevu alabilmesi için evli olmaları şartı getirildiği öne sürüldü.

Sistem üzerinden randevu almaya çalışan kullanıcılar, “25 yaş altı evli, 25 yaş üstü tüm kadınlara (gebelik harici) bakılmaktadır” uyarısıyla karşılaştı. Bu durum, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve sağlık meslek örgütlerinden sert tepkilere neden oldu.

Sağlık Bakanlığı’ndan Açıklama

Sağlık Bakanlığı, iddialara ilişkin yaptığı açıklamada, MHRS’nin hiçbir ayrım gözetmeksizin hizmet verdiğini ve kadın hastalıkları ve doğum polikliniklerine randevu alımında medeni duruma bağlı herhangi bir kısıtlama olmadığını bildirdi. Bakanlık, MHRS sisteminde yer alan bu tür uyarıların, vatandaşların doğru polikliniğe yönlendirilmesini sağlamak amacıyla hastaneler tarafından eklenen açıklayıcı bilgiler olduğunu belirtti.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, uygulamaya sert tepki göstererek, “Kadın doğum polikliniklerinde kadınların evli olup olmadıklarına göre hizmet alması kabul edilemez. Ayrımcılığa uğramadan, eşit ve ücretsiz sağlık hizmeti almak tüm kadınlar için haktır!” açıklamasında bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı ise, uygulamanın insan haklarına ve tıp etiğine aykırı olduğunu belirterek, “Sağlık çalışanları ahlak zabıtası ya da İran’daki din polisi gibi davranırsa toplum sağlığı büyük zarar görür. İnsanlar hastalıklarını gizlemeye başlar” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, MHRS sisteminde yapılan güncellemelerin, kadınların sağlık hizmetlerine erişimini kısıtlamayı amaçlamadığını ve sistemdeki uyarıların, hastaların doğru polikliniğe yönlendirilmesi amacıyla eklenen açıklayıcı bilgiler olduğunu duyurdu