Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TGC’den basın ve sanat buluşması

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 79. yaşını ve Basın Müzesi’nin 37. yılını anlamlı bir etkinlikle kutladı. Gazetecilik tarihine tanıklık eden eserlerin yer aldığı Koleksiyon Sergisi büyük ilgi gördü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), 79. yaşını ve Basın Müzesi'nin 37.

TGC’den anlamlı kutlama: “Basın ve sanat bir arada”
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, kuruluşunun 79. yılını, İstanbul’un simge yapılarından biri olan Basın Müzesi’nde gerçekleştirdiği özel bir törenle kutladı. Aynı zamanda müzenin 37. yılına denk gelen etkinlikte, geçmişten günümüze basın tarihine ışık tutan Koleksiyon Sergisi de ziyaretçilere açıldı.

Basın Müzesi Koleksiyon Sergisi ile geçmişe yolculuk
Tarihi ve kültürel birikimiyle dikkat çeken Basın Müzesi, bu özel sergiyle ziyaretçilerini bir zaman yolculuğuna çıkardı. Gazetecilik mesleğinin simgesel eşyaları, arşiv belgeleri ve dönemin basın araçları sergiye damgasını vurdu. Etkinliğe, cemiyet üyelerinin yanı sıra birçok basın meslek örgütü temsilcisi de katılım gösterdi.

TGC Başkanı Munyar: “Gerçeğin ve özgürlüğün savunucusuyuz”
Törende bir konuşma yapan TGC Başkanı Vahap Munyar, cemiyetin demokratik değerler ve basın özgürlüğü için verdiği mücadeleyi vurguladı. Munyar, şu sözlerle gazeteciliğin önemine dikkat çekti:

“Üyesi ve başkanı olmaktan onur duyduğum Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, halkın doğru bilgiye ulaşabilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam ediyor. Etik gazetecilik anlayışını yaymak için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.”

TGC’nin köklü geçmişi: Simavi’den Munyar’a
1946 yılında Sedat Simavi önderliğinde kurulan cemiyet, yıllar boyunca birçok önemli ismin liderliğinde yoluna devam etti. Burhan Felek, Cevat Fehmi Başkut, Nezih Demirkent ve Orhan Erinç gibi gazetecilik tarihine damga vurmuş isimler, TGC’nin yöneticiliğini üstlendi. Günümüzde ise Vahap Munyar başkanlık görevini sürdürüyor.

Hedef: Gazetecilikte etik ve özgürlük
Cemiyetin en önemli gündemlerinden biri ise gazetecilerin haklarını savunmak ve onların özgürce haber yapma haklarını korumak. Bu kapsamda Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi güncellenerek nefret söyleminden uzak, barışçıl ve bağımsız haberciliğin güçlenmesi amaçlandı.

Munyar, ayrıca kadınlar ve çocuklara yönelik istismara karşı verilen mücadeleye de destek verdiklerini belirterek, “Basının sesi kesilmemeli, gazeteciler haber yaptıkları için hedef olmamalı” dedi.

Hukuki destekten sergilere uzanan geniş yelpazede faaliyet
TGC, üyelerine yalnızca mesleki değil, aynı zamanda hukuki destek de sağlıyor. Basın özgürlüğünü tehdit eden tüm yasa tasarılarına karşı duruş sergileyen cemiyet, aynı zamanda gazetecilik kültürünü yaşatmaya yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. Basın Müzesi’nde açılan Koleksiyon Sergisi, bu çabanın en somut örneklerinden biri oldu.

Cumhuriyetin kazanımları bilinciyle yola devam
Törende ayrıca Cumhuriyetin 102. yılına yaklaşılırken, TGC’nin laik, demokratik ve özgür bir toplum için gazeteciliğin ne denli önemli olduğuna dikkat çekildi. Munyar, 29 Ekim 2025’te kutlanacak olan Cumhuriyet Bayramı’na vurgu yaparak şu sözlerle konuşmasını tamamladı:

“Laik Cumhuriyetimizin kadınlara, gençlere ve gazetecilere kazandırdığı hakların farkındayız. Bu bilinçle görevimizi sürdürüyoruz.”