Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

The New York Times’dan Türkiye yorumu

The New York Times, Türkiye’de artan otoriterleşmeye dikkat çekerek, İmamoğlu’nun

The New York Times, Türkiye’de artan otoriterleşmeye dikkat çekerek, İmamoğlu’nun tutuklanmasına karşı dünyanın sessizliğini eleştirdi. Gazete, Türk halkının demokrasi için verdiği mücadeleye daha fazla destek çağrısında bulundu.

“Türkiye halkı otokrasiye direniyor” diyen NYT, Batı’nın sessizliğini hedef aldı

The New York Times (NYT), yayımladığı sert editoryalde, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanması karşısında Batılı ülkelerin sessizliğini açıkça eleştirdi. Gazete, “Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Bu cesur insanların suskunlukla karşılık görmemesi gerekiyor” ifadeleriyle çağrıda bulundu.

NYT, “Türkiye halkı otokrasiye direniyor. Sessizlikten fazlasını hak ediyorlar” başlıklı makalesinde, İmamoğlu’nun 28 Mart’ta aynı gazetede yayımlanan “Ben Erdoğan’ın en güçlü rakibiyim. Tutuklandım” başlıklı yazısına da atıfta bulundu.

NYT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllar içinde anayasa değişiklikleriyle yetkilerini artırdığını, yargıyı baskı altına aldığını ve medyayı kontrol ettiğini belirtti. Bu süreçte gazeteciler, akademisyenler ve muhalif göstericilerin tutuklandığına dikkat çekti.

İmamoğlu’nu “seküler bir ilerici”, Erdoğan’ı ise “71 yaşında dindar bir muhafazakar” olarak tanımlayan gazete, Batı liderlerinin suskunluğunu da sert sözlerle eleştirdi. NYT ayrıca, Donald Trump’ın “Erdoğan’ı seviyorum, o da beni seviyor” açıklamasını da hatırlatarak, bu dostane tavrın otoriter liderleri cesaretlendirdiğini vurguladı.

“Dünya demokrasileri dengeyi yanlış kuruyor” uyarısı

NYT, demokratik ülkelerin Türkiye halkını desteklemesi ve Erdoğan üzerindeki baskıyı artırması gerektiğini belirtti. Gazeteye göre, Türkiye seçmenleri artık Erdoğan’dan yorulmuş durumda ve anketler bugün bir seçim olsa İmamoğlu’nun galip geleceğini gösteriyor.

İmamoğlu’nun 2019 seçimlerindeki zaferi ve iptal edilen ilk seçim sonrası daha büyük farkla tekrar kazanması, halkın ona olan güvenini ortaya koyuyor. Haliç çevresindeki projelerden çocuklara ücretsiz süt dağıtımına kadar birçok sosyal hizmet, İmamoğlu’nun popülaritesini artıran faktörler arasında yer alıyor.

“Erdoğan’ın hedefi: Sınırsız iktidar”

Gazete, Erdoğan’ın 2028’deki seçimlerde yeniden aday olabilmek için anayasal sınırlamaları kaldırma planları yapabileceğini öne sürdü. Erken seçim çağrısıyla veya anayasa değişikliğiyle bu amacına ulaşabileceği iddia ediliyor.

NYT, Erdoğan’ın Trump ile görüştükten kısa bir süre sonra İmamoğlu’nu tutuklamasını da tesadüf olarak görmüyor. Bu durum, güçlü liderlerin otokratik eğilimlerini cesaretlendiren küresel bir anlayışın göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Yazıda ayrıca Türkiye’nin radikal İslamcılığa kaymasının, terörizmi destekleyebileceği ve bu durumun İsrail gibi ülkeler için güvenlik tehdidi oluşturabileceği belirtiliyor. Özellikle Suriye gibi komşu bölgelerdeki istikrarsızlık, Avrupa için de ciddi bir tehdit unsuru olarak öne çıkıyor.

Almanya, Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı konumunda. Bu nedenle Avrupa ülkeleri, ticaret, göç ve askeri işbirliği gibi konularda baskı kurarak Erdoğan’ın politikalarını şekillendirme potansiyeline sahip.

“İmamoğlu’nun tutuklanması sonrası halk sokakta”

İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yüz binlerce Türk vatandaşının sokaklara döküldüğü ve ülke genelinde büyük protestoların gerçekleştiği hatırlatıldı. Yetkililerin ise yüzlerce göstericiyi gözaltına aldığı, çoğunun ise sahte davalarla karşı karşıya kaldığı aktarıldı.

NYT, tüm bu yaşananların Türkiye’deki demokrasi mücadelesinin önemini daha da artırdığını vurgularken, bu cesaretin dünya kamuoyu tarafından görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade etti.