Ticaret Bakanlığı, yaz tatili ve Kurban Bayramı öncesinde artan seyahat talepleri doğrultusunda vatandaşları paket tur ve otel rezervasyonlarında dikkatli olmaya çağırdı. Bakanlık, son dönemde artan şikâyetler üzerine yürütülen denetimler sonucunda 21 firmaya yaklaşık 16 milyon TL idari para cezası uygulandığını, 9 firma hakkında hazırlanan 7 soruşturma raporunun ise Cumhuriyet Başsavcılıklarına iletildiğini açıkladı. Halen 19 firma hakkında denetim sürecinin sürdüğü belirtildi.
Sahte reklamlara karşı dikkatli olun
Yapılan yazılı açıklamada, sosyal medya, kısa mesaj ve e-posta yoluyla gelen cazip tatil tekliflerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Tüketicilerin, tanıtımlarda kullanılan tesis fotoğrafları ile logo ve kurumsal bilgilerin doğruluğunu mutlaka sorgulaması istendi. Ayrıca, rezervasyon yapılacak acente ya da tesisin ilgili kamu kurumlarına kayıtlı olup olmadığının araştırılması gerektiği belirtildi.
Tüketiciler, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın www.kulturturizm.gov.tr ile TÜRSAB’ın www.tursab.org.tr adreslerinden seyahat acentelerinin yetki belgelerini ve otellerin yıldız bilgilerini kolaylıkla sorgulayabiliyor.
Satın alma sosyal medyadan değil, kurumsal siteden yapılmalı
Bakanlık, tüketicilerin güvenli alışveriş için özellikle seyahat acentelerinin kendi internet sitelerini tercih etmesini önerdi. Bu sitelerin ETBİS (Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi) kaydı olup olmadığının da kontrol edilmesinin önemine değinildi. Yüz yüze veya çevrimiçi yapılan tüm satışlarda, tüketicilere bilgilendirme formu ve sözleşmenin mutlaka iletilmesi gerektiği hatırlatıldı.
30 gün öncesine kadar iptal hakkınız var
Ticaret Bakanlığı, paket tur sözleşmelerinde tüketicilerin cayma hakkına da dikkat çekti. Açıklamada, “Tüketici, turun başlamasından en az 30 gün önce yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı yoluyla bildirerek sözleşmesini feshedebilir ve ödemiş olduğu ücretin tamamını yasal vergi yükümlülükleri dışındaki kesintiler olmaksızın geri alabilir” denildi.
Sorun yaşanırsa hakem heyetleri ve mahkemeler devrede
Tüketici uyuşmazlıklarında başvurulabilecek yollar da açıklamada detaylandırıldı. 2025 yılı için 149 bin TL’nin altındaki anlaşmazlıklarda tüketici hakem heyetlerine, bu tutarın üzerindeki durumlarda ise tüketici mahkemelerine başvurulabileceği belirtildi. Mahkemeye gitmeden önce ise arabuluculuk sürecinin zorunlu olduğu hatırlatıldı.