Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Toz Fırtınalarının Sebebi Bitki Örtülerinin Tahrip Edilmesi

Çevre aktivisti Selda Asker,

Çevre aktivisti Selda Asker, neredeyse her yıl görmeye alıştığımız, sağlığa zararlı olan, toz taşınımı ile ilgili önemli bilgiler aktardı

      Çevre Aktivisti Selda Asker, son yıllarda sıkça yaşadığımız toz taşınımı hayatımızı olumsuz etkilediğini söyledi, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.

      Atmosferdeki hareketliliğe bağlı olarak yaşanan toz taşınımının beraberinde aerosolları da getirdiğini, atmosferde asılı duran küçük katı ve sıvı parçacıklara aerosol dendiğini bildiren Selda Asker, rüzgârda savrulan toz, deniz tozları, volkanik kül, orman yangınlarından Kaynaklanan kül ve fabrika yangınlarından çıkan dumanların tümünün birer aerosol örnekleri olduğunu belirtti, solunması halinde bazı aerosolların insan sağlığına zararlı olduğunu bildirdi.

Bitki örtüsü tozun havalanmasını engelliyor …

      Toz fırtınalarının bir nedeninin de kurak ve yarı kurak alanlarda bitki örtüsünün tahrip olması olduğunu söyleyen Selda Asker, bitki örtüsünün, kökleriyle toprağı tutarak ve ayrıca bitki artıklarından oluşan humus ile tozları birbirine yapıştırarak toprağın ve tozun havalanmasını engellediğini dile getirdi.

      Bilim insanlarının yaptığı çalışmaların ülkemize yakın çevresinde bulunan başta Sahra olmak üzere İran, Suriye ve Arabistan çöllerinden rüzgârlar vasıtasıyla her yıl 20 milyon ton toz taşınımının gerçekleştiğini ortaya çıkardığını belirten Selda Asker, kilometrece yükseğe taşınan tozun Avrupa’ya kadar ulaşabildiğini, hatta Güney Amerika da bile toz taşınımının görülebildiğini söyledi.

Doğayla uyumlu ve barışık yaşanmalı …

      Çevre Aktivisti Selda Asker, konu ile ilgili görüşlerinin şöyle sıraladı: “Bulunduğu yerden bu kadar uzaklara taşınan toz bizi nasıl etkiliyor? Çöl tozları, şehirlerde hava kirliliği artmasına sebep olabiliyor. İnsanların migren, astım gibi bazı rahatsızlıklarını tetiklerken solunum yolu hastalıkları başta olmak üzere birçok sağlık probleminin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Aynı zamanda içerisinde bir virüs taşıdığını varsayarsak ; geldiği yerde etkili olmayan bu virüs gittiği yerde etkin hale gelebilir. Bitkiler üzerinde olumlu ve olumsuz etkileri var. Kuru veya yağışlarla yaş olarak çökelen çöl tozları içerisinde barındırdığı demir, alüminyum gibi minerallerle bitkilerin gelişimini hızlandırdığı, bazı bitkilerinin verimini artırdığı gibi bitkilerin yaprak yüzeylerini kaplayarak fotosentez ve solunum yapmalarını da engelleyebilmektedir. Bu yönüyle çöl tozları bitkiler üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Çöl tozları görüşü azalttığından hava, deniz, kara ulaşımının aksamasına neden olur.

      Kendimizi korumamız lazım. Mümkün olduğu kadar bu tozlu havayı solumamalı. Pandemiyle hayatımıza giren maskeyi bu tozlu havada kullanalım. Doğa olaylarını asgariye indirmek için doğayla uyumlu, barışık yaşamak zorundayız.”

      Mehmet ÖZGÜN