TÜİK: Tüketici Güven Endeksi Haziran’da geriledi

TÜİK verilerine göre, haziran ayında tüketici güven endeksi yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3 seviyesine geriledi. TÜİK ve TCMB tarafından yapılan tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre hesaplanan mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici güven endeksi, geçen ay 80,51 seviyesindeyken bu ay 78,3’e düştü. Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi de geriledi. Mayıs ayında 65,3 olan bu endeks, haziranda […]

TÜİK verilerine göre, haziran ayında tüketici güven endeksi yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3 seviyesine geriledi. TÜİK ve TCMB tarafından yapılan tüketici eğilim anketi sonuçlarına göre hesaplanan mevsimsel etkilerden arındırılmış tüketici güven endeksi, geçen ay 80,51 seviyesindeyken bu ay 78,3’e düştü.

Mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi de geriledi. Mayıs ayında 65,3 olan bu endeks, haziranda yüzde 2,2 azalışla 63,8’e geriledi. Gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise mayısta 82,8 iken haziranda yüzde 4,4 azalarak 79,2 oldu.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi de düşüş gösterdi. Geçen ay 78,3 olan bu endeks, haziranda yüzde 2,8 düşüşle 76,1 olarak kaydedildi. Gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise mayısta 95,6 iken haziranda yüzde 1,6 azalarak 94’e indi.

Tüketici güven endeksindeki bu düşüş, tüketicilerin ekonomik beklentilerindeki olumsuzlukların bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Gelecek aylarda tüketicilerin ekonomik duruma ilişkin endişelerinin devam edip etmeyeceği, ekonomik göstergelerin takip edilmesiyle netlik kazanacak. – Mehmet Durmaz-

Exit mobile version