Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Turizm cennetiyiz de…

Doğa turizminde neredeyiz? Kültür

Doğa turizminde neredeyiz?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, dünyada doğa turizminde ilk 5 ülke içine girme hedefi doğrultusunda çeşitli çalışmalar yapılıyor. Peki, bu anlamda ciddi bir zenginliğe sahip olan Hatay’ın bu başlıktaki yatırımları ne durumda, biliyor muyuz? Yeterli miyiz?

Hatay’ın, doğa turizmi potansiyelinin ortaya çıkarılarak, bu alanda önemli bir destinasyon, hatta bir marka haline getirilmesi hedefi ışığında ne yapıyoruz? Söz konusu beklenti kapsamında, ekoturizm yönetim planları konusunda ne durumdayız? Doğa turizmi kapsamında korunan alanlarda, konforlu tatil meraklıları için ne tür projeler geliştiriyoruz? Doğa turizmi kapsamında korunan alanlarda ihtiyaç olan alt ve üstyapı tesisleri inşasında hangi aşamadayız? Doğa içerisinde, yüksek konfor ile tatilini geçirmek isteyenlere hitap eden bir tatil seçeneği olarak tanımlanan, glamping alanlarımız var mı? Bu konuda tercih edilen Bodrum-Gümüşlük ya İğneada- da Longosphere gibi örneklerin başarı hikayelerine ekleyebileceğimiz neyimiz var?

-HALİMİZ!-

Bu konuda konuşan ve soruların cevapsızlığına işaret eden bir turizmci, “Bakıldığında, sahip olunan alanlarda; doğa eğitimi, doğa yürüyüşü, kuş gözlem etkinliği, fauna ve flora eğitimi, yaban hayatı gözlemciliği, fotoğrafçılık turu, kampçılık, bisiklet yarışları gibi birçok şey yapılabilir. Ancak bizdeki kurumlar, ne yazık ki bu tür alanlarda çok konuşan, ama projeleri hayata geçirme konusunda hep geride duran tavırları ile ciddi bir istikrar yakaladılar. Samandağ-Arsuz arası açılan ve görseli muhteşem bisiklet yolunun yine bu anlamda kullanılamaması gibi…

Her şeye rağmen, bugün Altınözü’nden Hassa ve Kırıkhan’a, İskenderun’dan Belen’e, birçok Bakanlık etiketli alanımız, doğa turizmi için adeta birer elmas değerinde! Ama işlenmeyi bekleyen birer elmas! Sorun şu ki, onları işleme konusunda ne aşamadayız, işte asıl bunu konuşmalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

-ELDEKİLER!-

Dile getirilen, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu kapsamdaki envanter verilerine de yansıyan Hatay coğrafyası, ciddi fırsatları da içeren adreslere sahip.

İşte, onlardan birkaçı:

-ALTINÖZÜ-

Altınözü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS), onlardan biri. Alan, Hatay ili Altınözü ilçesi sınırlarında. Hatay Altınözü YHGS, Hatay il merkezine 10 km uzaklıkta. Alana, karayolu ile ulaşım var. Altınözü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, barındırdığı, nesli tükenmekte olan Hyaena hyaena (Çizgili Sırtlan) populasyonu nedeniyle de dikkat çekiyor.

-BELEN-

Sırada, Belen Geçidi Tabiat Parkı var. Belen Geçidi Tabiat Parkı, İskenderun ve Antakya merkezlerini birbirine bağlayan karayolu üzerinde yer alıyor. Asi havzası sınırlarında bulunan Belen Geçidi Tabiat Parkı, oldukça eğimli arazilerden oluşuyor. Tabiat parkı, biyoçeşitlilik bakımdan çok zengin olan Anadolu Çaprazı’nın güney ucunu oluşturan Amanos Dağları üzerinde yer alıyor. Bölge, süzülen kuşların göç yolu olması, küresel ölçekte tehlike altında olan memeli, sürüngen, kelebek türlerini barındırması nedeniyle de fauna açısından uluslararası öneme sahip bir geçit.

-SAMANDAĞ-

Mileyha Sazlığı Sulak Alanı ise Türkiye gündemine de girmiş, bilinen bir adres. Hatay’ın Samandağ ilçesinin Yeni Mahalle sınırları içerisinde, Akdeniz sahiline bitişik, Samandağ ilçe merkezine kuş uçuşu yaklaşık 2 km, Antakya ilçesine ise 24 km mesafede yer alması nedeniyle, ulaşımı da kolay bir doğa cenneti olan Mileyha,

büyük oranda sazlık  alanlardan oluşur, su yüzeyi alanı ise yaklaşık 1 hektarlık alanı kaplar. Kenar kısımları tuzcul bitkilerle kaplı alan, kıyı çizgisi ile bütünlük oluşturarak, deniz kaplumbağaları yuvalama kumsalına yakın mesafesiyle de dikkat çeker. Su kuşları için önemli bir yaşam alanıdır.

-KIRIKHAN-

Hatay’ın doğa alan zenginliği içinde yer alan bir diğer yer de Kırıkhan ilçesindeki Gölbaşı Gölü Sulak Alanı. Kırıkhan ilçesinin Adalar, Kamberlikaya ve Gölbaşı Mahallelerinin ortasında yer alan, Amik Gölü’nün kurutulmasından sonra geriye kalan en önemli sulak alan olan Gölbaşı Gölü Sulak Alanı, biyoçeşitlilik açısından birçok canlı türünü de bünyesinde barındırır. Özellikle su kuşu türlerinin Amik Gölü’nden sonra önemli uğrak yeridir.

-HASSA-

Hassa Lav Tüpü Mağaraları Tabiat Anıtı, il merkezine 87 km, Hassa ilçe merkezine ise yaklaşık 8 km uzaklıkta bulunan Hassa Lav Tüpü Mağaraları, volkanik patlama ve akıntılar sonucu oluşan mağaralar ve volkanik tüflerden oluşan ilginç arazi yapısıyla bilinir.

-KIRIKHAN-

Bünyesinde yer alan bir alana maden sahası yapılmak istenmesiyle gündeme gelen Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası da Hatay’ın bu anlamda marka değeri olan adreslerinden bir tanesi. Kırıkhan ve Kumlu ilçelerinin Suriye sınır bölgesindeki İncirli Mahallesi ile Akpınar Mahallesi arasında kalan, yaklaşık 13.288 hektarlık bir alana karşılık gelen bu alan, aynı zamanda Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu olarak da görev yapar. Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu’nda, doğa turizmi açısından ilimizin bayrak türü olan, başta Hatay Dağ Ceylan’ı olmak üzere, kaydı alınan diğer yaban hayvanı türlerinin gözlemciliği ve Foto Safari yapılabilmektedir.

-HASSA-

Haydarlar Gölü Sulak Alanı… Hassa İlçesi, Haydarlar Mahallesi mevkiinde bulunan Haydarlar Gölü Sulak Alanı ise volkanik olaylarla oluşmuş lav akıntılarının soğuması sonucu ortaya çıkan kayalık alan içerisinde, diğer adıyla ‘leçelik alan’ olarak tabir edilen bir alan içerisinde yer alır. Kuş gözlemi de yapılan alan, günübirlik ziyaretler için de değerlendiriliyor.

-İSKENDERUN-

İskenderun-Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası; İskenderun, Antakya, Samandağ ve Belen ilçeleri sınırları içerisinde yer alır. Turizm faaliyetleri (ekoturizm, rafting, doğa yürüyüşü, dağcılık, kayak, su sporları, av turizmi, sportif olta balıkçılığı vs.) açısından büyük bir potansiyele sahip sahanın içerisinde ve bitişiğinde, yaz aylarında kullanılan pek çok yayla yerleşim yerleri de bulunuyor. İskenderun-Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası için iki önemli hedef tür var. Bunlar, Yabankeçisi ve Karaca’dır. Alanın tabiatından kaynaklanan; deniz seviyesinde aniden yükselen sarp ve yer yer yüzde 100’e varan dik yamaçların ve derin kanyonların bulunması, yaban keçisinin yaşam alanı olarak bu alanları seçmesine neden olmuştur. İskenderun-Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, foto safari için iyi bir potansiyel oluşturur.

Tamer Yazar