Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türk demokrasi tarihi için bir dönüm noktası

15 Temmuz Demokrasi ve

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, yoğun katılımla coşkulu bir atmosferde gerçekleştirildi

Hain darbe girişiminin yıldönümünde, Hatay Valiliği koordinesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri yoğun katılımla ve coşkulu bir atmosferde düzenlendi.
Etkinlikler kapsamında, geçtiğimiz hafta sonunda Anıt Alanı’ndan başlayıp Milli İrade (DSİ) Parkı’nda sonlanan Milli Birlik Yürüyüşü gerçekleştirildi. Hatay Valisi Erdal Ata, il protokolü, farklı inanç ve kültürden tüm vatandaşların ellerinde Türk Bayrakları ile milletin birliği, demokrasinin bekası ve ülkenin bölünmez bütünlüğü için omuz omuza yürüyerek Milli İrade (DSİ) Parkı’na geldiler. Buradaki program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayıp Şeyh Menna Gündüz ve Musa Esatoğlu’nun Kuran-ı Kerim tilaveti ve İl Müftüsü Hamdi Kavillioğlu’nun duaları ile devam etti. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.
Hatay Valisi Erdal Ata yaptığı konuşmada, tam bir yıl önce, devlet içinde örgütlenmiş hainlerin gerçekleştirmeye çalıştıkları darbe girişimine karşı milli direnişi anmak üzere bir araya gelindiğini söyledi, 15 Temmuz’u kara bir gün olarak değil Türkiye’nin aydınlık geleceğinin şafağı olarak andıklarını ifade etti ve “O kara geceyi aydınlatan, yüce milletimizin dün Çanak-kale’de, Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, milli mücadele ruhuyla bir ve beraber oluşu ve silahlara, tanklara, uçaklara karşı sabırlı, vakur, metanetli ve kararlı bir duruş sergilemesi olmuştur” dedi.
15 Temmuz’un, Türkiye’yi bölme ve iç savaş çıkarma hevesindeki dış güçlerin Türkiye’de millet duvarına çarptığı tarih olduğunu belirten Vali Ata, “Çünkü 15 Temmuz her ne kadar cemaat görünümlü terör örgütünün kalkışması gibi görünse de arkasındaki güçlerin kimler olduğunu artık hepimiz çok iyi biliyoruz. İsimleri, ideolojileri farklı gibi görünse de aynı karanlıktan beslenen terör örgütlerinin, yine aynı merkezden idare edildiğini de biliyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki maşa olarak kullanılan bu örgütler bir gün mutlaka maşayı tutan elleri de yakacaktır. Türkiye’yi başka ülkelerle karıştıranlara, terör örgütleriyle sıkıştırıp yön verebileceğini sananlara ve en sonunda askeri darbeyle yönetimini dizayn etmeye, ele geçirmeye kalkışanlara gerekli cevabı 15 Temmuz’da büyük Türk milleti vermiştir” dedi.
Bugün de aynı cevabı tüm şer odaklarına hatırlatmak, dünyaya aynı azim ve kararlılıkta olduğumuzu göstermek için toplandıklarını dile getiren Vali Ata, “15 Temmuz, Türk Milletinin zor zamanlarda bir ve beraber olma refleksinin hâlâ çok canlı olduğunun bir göstergesidir. Çünkü o gece Türk-Kürt, alevi-sünni, zengin-fakir, patron-işçi, sağcı-solcu gibi toplumun her kesiminin, farklılıklarının silindiğini, milletin vatan sevgisi paydasında birleşerek omuz omuza mücadele verdiğini ve hep birlikte milli iradeye sahip çıktığına şahit olduk” dedi.

15 Temmuz unutulmaması gereken bir tarih.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ sözünün bir kere daha millet eliyle gerçeklendiği tarih olan 15 Temmuz’un, bu anlamda anılması, unutulmaması gereken tarihi bir gün olduğunun altını çizen Vali Ata, “15 Temmuz Türk demokrasi tarihi için de bir dönüm noktası, değişimin göstergesidir. Daha önce de darbeler yaşamış ve acı sonuçlarını sineye çekmiş bu millet, bu kez demokrasiye sahip çıkmış ve bu dönüşümü fark edemeyen, kendi milletine yabancılaşmış hainler başarısız olmuşlardır. Tarihi, nice kahramanlıklarla dolu Türk milleti, 15 Temmuz’da milli iradenin tecelli ettiği sandığa sahip çıkma iradesini güçlü bir şekilde ortaya koyuşuyla, elinde bayrağı ve yüreğinde vatan sevgisiyle gösterdiği sivil direnişle bir kahramanlık destanı daha yazmıştır” dedi.
Türk Silahlı Kuvvetlerine ve diğer devlet kurumlarına sinsi emellerini gerçekleştirmek için sızmış olan bir avuç hain yüzünden kahraman silahlı kuvvetlerimiz ve emniyet teşkilatlarımızda görev yapan herkesin aynı kefeye koyulmaması gerektiğini ifade eden Vali Ata, “Başta güvenlik güçlerimiz olmak üzere tüm devlet kurumlarına milletçe sahip çıkmalıyız. Bu kurumlar devletimizi ayakta tutan temel taşlardır. 15 Temmuz’da eğer hainlere karşı bir başarı elde edildi ise; başta silahlı kuvvetlerimizde, emniyet teşkilatlarımızda ve devletin tüm kurumlarında vatanına, milletine, devletine sadakatle hizmet eden yurtsever kamu görevlilerinin de çok büyük payı olduğunu unutmamalıyız.

Birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe bize kurulan tüm tuzaklar bozulacak
Değerli Hataylılar, sizler yüzyıllardır süregelen birlikte yaşama kültürüyle özümsediğiniz demokrasiyi gerçek anlamda yaşayan ve yaşatan ayrıcalıklı bir şehrin sakinlerisiniz. Farklılıklarıyla kardeşlik ve barış içinde yaşayan Hatay, bu anlamda demokrasinin değerini ve önemini çok iyi bilir. Bu sebeple tıpkı bir yıl önce olduğu gibi bu meydanı dolduran Hataylılara gösterdikleri ilgiden ve hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum.
Bu duruşumuz, demokrasiye hep birlikte sahip çıkışımız tüm dünyaya verdiğimiz sağlam bir mesaj olacaktır. Biz birlik ve beraberliğimizi koruduğumuz müddetçe bize kurulan tüm tuzaklar bozulacak, hainler karanlık emellerine asla ulaşamayacaklardır. Hepinizin bildiği gibi 15 Temmuz kalkışması ile ilgili soruşturma ve yakalanan failleri ile ilgili hukuki süreç devam etmektedir. Devletimizin, bu hainliğin hesabını soracağından hiç kimsenin şüphesi olmasın” dedi. Vali Ata, 15 Temmuz’u anmak üzere tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de meydanları doldurarak birlik ve beraberlik içinde demokrasiye her daim sahip çıkma mesajı verilen bu gecenin düzenlenmesinde emeği olan herkese teşekkür ettiğini belirterek sözlerine son verdi.

Rektör Kaya: Darbe girişimi ülkemiz tarihinde kara bir leke olarak kalacak

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya ise konuşmasında bundan tam bir yıl önce 15 Temmuz 2016 günü milletçe varlığımıza, birliğimize, demokrasiye ve milli iradeye karşı düzenlenmiş hain ve menfur bir darbe girişimi yaşadığımızı hatırlattı ve “O gece meydanlara çıkan yüce milletimiz, silahlara yumruğuyla, tanklara bedeniyle karşı koyarak kahramanlık destanları yazdı ve asil direnişiyle bu kalkışmayı sonuçsuz bırakarak dünyaya emsalsiz ve örnek bir demokrasi dersi verdi. Bugün bu asil hareketi, şehitlerimizi ve gazilerimizi takdir ve minnetle anıyoruz” dedi.
Bağımsızlığımıza, özgürlüğümüze ve demokrasimize kasteden 15 Temmuz darbe girişiminin ülkemiz tarihinde kara bir leke olarak kalacağını ifade eden Kaya, “Milli iradeye, seçilmiş Cumhurbaşkanına ve hükümete karşı bu insanlık dışı saldırıyı yapan, milletine kurşun sıkan, bu vatanın ekmeğini yiyip, devlettin parasıyla beslenen vatan hainlerinin lâyık oldukları cezalara çarptırılacaklarından şüphemiz yoktur. Türk milleti, inanç ve düşünce farklığı olmadan, 15 Temmuz 2016 gecesi tankların önüne yatarak, silahlı teröristlerin üzerine yürüyerek tüm ülkede olduğu gibi bağımsızlığına, Milli iradeye, özgürlük ve demokrasiye nasıl sahip çıktıysa, bundan sonra da aynı şekilde sahip çıkacak, hainlere, alçaklara, vatanımızı bölmek isteyen teröristlere asla izin vermeyecektir” dedi.

Kimyeci: Aziz Türk milletinin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum

Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci ise konuşmasında 15 Temmuz 2016 gecesi ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, cumhuriyetimizi, aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainlerinin harekete geçtiğini belirterek “Vatan hainleri silahlarını yine bu aziz ve fedakâr milletimize doğrultarak kanlı bir darbe girişimimde bulunmuşlardır. Ancak Aziz milletimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokaklara çıkarak meydanlara inerek bu girişimi bertaraf etmiş, onların darbesine darbe yapmıştır. Aziz milletimiz bin yıl öncesinde Malazgirt’te olduğu gibi Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi bu toprakları bize vatan bırakmak üzere bedenlerini feda ederek şehit olmuşlardır. Onlara şükran ve minnetlerimi sunuyorum. Eğer şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz olmasaydı, milletimiz meydanlara çıkarak ülkemize ve demokrasimize sahip çıkmasaydı, tek bayrak için, tek devlet için, tek millet için bu duruşu göstermeseydi bizlerin bugün bu güzel ortamda yaşaması mümkün olmazdı. Ben aziz Türk milletinin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum.” dedi.
Siyasi parti il temsilcilerimiz ise yaptıkları konuşmalarda milletimizin birliği ve devletimizin bekası söz konusu olunca hiçbir siyasi görüş farkı gözetmeksizin omuz omuza olacaklarını dile getirdiler. Oda başkanlarımız ve kanaat önderlerimiz de tıpkı siyasi parti il temsilcilerimiz gibi birlik ve beraberlik mesajı verdiler.
Programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü ve Şehitler Makamı’nın açılış töreninde yaptığı konuşmanın canlı gösterimi katılımcılara coşku dolu anlar yaşattı.
Tasavvuf sanatçısı Necmettin Albayrak’ın 15 Temmuz Şehitler Marşı’nı seslendirdiği program, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sesinden ‘Biz Kısık Sesleriz’ şiiri dinletilmesi ile devam etti. Ardından ’15 Temmuz Destanı İlelebet Türkiye’ belgeseli katılımcılara izlettirildi. Oğlakören Ortaokulu öğrencilerinden Sıla Özyiğit’in seslendirdiği Otuz Kuş şiiri ise parkı dolduran kalabalığı duygulandırdı. Hatay İl Müftülüğünün ilahi korosunun dinletisinin ardından tüm yurtta olduğu gibi saatler 00.13’ü gösterirken ilimizde de selalar okundu.
Programın devamında Gölbaşı’ndaki bombalı saldırıda şehit düşen ikiz polis memurları Ahmet ve Mehmet Oruç’un babası Ali Oruç’un şehit evlatları için yazdığı ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde seslendirdiği şiir dinleyenleri hüzne boğdu. Dolu dolu geçen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerinde gecenin ilerleyen saatlerinde Antakya Belediyesi tasavvuf dinletisi ve semazen gösterisi de yapıldı.
Mehteran Takımı’nın coşkulu gösterisinin ardından Vali Ata ve ilimiz protokolü günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdiler.
İlimizin farklı inanç ve kültürden tüm renklerinin kucaklaştığı etkinlikte Hatay Valisi Erdal Ata’nın yanı sıra 2’nci Hudut Alayı Komutanı P. Alb. Mehmet Atila Kayı, Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Tekne, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Vali Yardımcıları, Antakya Kaymakamı, İl Jandarma Komutanı, İl Emniyet Müdürü, Antakya Belediye Başkanı, Ak Parti, MHP, SP ve BBP İl Başkanları, ATB Başkanı, HESOB Başkanı, ATSO Başkanı, kanaat önderleri ve binlerce vatandaş yer aldı.
-Mehmet ÖZGÜN-