Türksat ile Katar merkezli uydu şirketi Es’hailSat, Es’hail-3/Türksat-Biruni uydusu için stratejik ortaklık anlaşması yaptı.
Anlaşma, Katar’ın başkenti Doha’da Türksat Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay ile Es’hailSat Başkanı ve CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari tarafından imzalandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, iş birliğinin Türkiye’nin uydu haberleşmesi alanındaki gücünü artıracağını belirtti.
Yeni proje kapsamında yüksek veri kapasiteli Ka-Bant teknolojisine sahip Es’hail-3/Türksat-Biruni uydusu, 50 derece Doğu yörüngesinde görev yapacak. Uydunun kapasitesi iki şirket tarafından ortak kullanılacak.
Bakan Uraloğlu, projenin yalnızca yeni bir uydu çalışması olmadığını, aynı zamanda Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendiren stratejik bir adım olduğunu ifade etti. Uraloğlu, anlaşmayla Türkiye’nin yeni pazarlara erişiminin artacağını ve uydu haberleşmesindeki rekabet gücünün yükseleceğini kaydetti.
Projenin finansmanının Katar tarafından karşılanacağı belirtilirken, Türkiye’nin 50 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge haklarının korunacağı vurgulandı. Proje kapsamında herhangi bir hak devri yapılmayacak ve uydu, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği nezdinde Türksat adına kayıtlı olacak.
Anlaşmayla Türksat’a 50 Gbps’a kadar ilave kapasite sağlanması hedefleniyor. Bu kapasitenin, Türkiye’nin uydu haberleşme altyapısını güçlendirmesi bekleniyor.
Yeni uyduyla Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Orta Asya ve Sahra Altı Afrika’da daha güçlü bir hizmet ağı kurulması amaçlanıyor. Proje; geniş bant internet, havacılık ve denizcilik haberleşmesi, kamu kurumlarının iletişim ihtiyaçları ve kurumsal veri aktarımı gibi alanlarda da kullanılacak.
Türkiye ile Katar arasındaki bu ortaklık, iki ülke ilişkilerine uzay ve uydu teknolojileri alanında yeni bir boyut kazandıracak.