Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye net gelirde Avrupa’nın dibine demir attı

Avrupa’nın ekonomik haritasında Türkiye, yıllık ortalama net gelir sıralamasında sondan

Avrupa’nın ekonomik haritasında Türkiye, yıllık ortalama net gelir sıralamasında sondan ikinci oldu. Eurostat verilerine göre sadece Bulgaristan’ın önünde yer alan Türkiye’nin geliri, zirvedeki İsviçre’nin sekizde biri seviyesinde.

Avrupa Birliği İstatistik Ofisi Eurostat, 2024 yılına ait net gelir verilerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye, Avrupa kıtası genelinde yer alan ülkeler arasında yıllık net kazanç sıralamasında sondan ikinci sıraya yerleşti. Türkiye’nin gerisinde yalnızca Bulgaristan bulunuyor. En yüksek gelire sahip ülke ise İsviçre oldu.

Türkiye’nin net geliri Avrupa ortalamasının çok altında

Eurostat tarafından paylaşılan verilere göre Türkiye’de bekar ve çocuksuz bir bireyin yıllık net geliri yalnızca 11 bin 440 avro (yaklaşık 503 bin TL) seviyesinde. Bu rakam, Avrupa kıtası genelinde açıklanan ortalamanın oldukça gerisinde. Avrupa Birliği ortalaması ise 29 bin 573 avro (yaklaşık 1,3 milyon TL) olarak kaydedildi.

İsviçre zirvede: Türkiye’nin 8 katı fazla kazanıyorlar

Avrupa dışı ülkeler dahil edildiğinde, en yüksek net gelir verisine sahip ülke İsviçre olarak öne çıkıyor. Bu ülkede ortalama bir bireyin yıllık kazancı 85 bin 631 avro (yaklaşık 3,75 milyon TL). Bu da Türkiye’deki bir bireyin sekiz katı anlamına geliyor. İsviçre’yi, 57 bin 573 avro ile İzlanda ve 47 bin 232 avro ile Norveç takip ediyor.

Batı ve Kuzey Avrupa ekonomik anlamda önde

Avrupa Birliği ülkeleri içinde net gelir bakımından başı çeken ülkeler arasında Lüksemburg (50 bin 410 avro), Hollanda (47 bin 892 avro) ve İrlanda (46 bin 208 avro) gibi Batı Avrupa ülkeleri öne çıkıyor. Kuzey Avrupa ülkeleri de dikkat çekici gelir seviyelerine sahip. Danimarka (43 bin 913 avro), Finlandiya (36 bin 877 avro) ve İsveç (36 bin 147 avro) ile AB ortalamasının üzerinde yer alıyor.

Ekonomik olarak daha kırılgan olan Güney ve Doğu Avrupa ülkeleri ise listenin alt sıralarında. İtalya (24 bin 797 avro) ve İspanya (24 bin 571 avro) gibi ülkeler AB ortalamasının altında yer alırken, Yunanistan, Romanya, Macaristan ve Bulgaristan gibi ülkelerde gelir seviyesi daha da düşüyor.

Türkiye’nin hemen önünde Bulgaristan yer alıyor

Bulgaristan, 11 bin 074 avro ile listenin en sonunda yer alırken, Türkiye bu ülkenin hemen önünde 11 bin 440 avro ile ikinci en düşük net geliri kaydeden ülke oldu. Böylece Türkiye, Avrupa’daki birçok aday ülke ve gelişmiş ülkenin oldukça gerisinde kaldı.

Avrupa’nın dört büyük ekonomisine bakıldığında, Almanya yıllık 39 bin 594 avro net gelirle başı çekiyor. Fransa ise 32 bin 354 avro ile ikinci sırada. Ancak İtalya ve İspanya, net gelir bakımından AB ortalamasının altında kalıyor. Bu durum, kıtanın güneyine doğru gelir seviyelerinin düştüğünü ortaya koyuyor.

Satın alma gücü farkı daha derin tablo sunuyor

Gelir düzeyleri Satın Alma Gücü Standartlarına (PPS) göre ayarlandığında da benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. Bu yöntemle yapılan hesaplamalarda, Slovakya ile Hollanda arasında büyük farklar görülüyor. AB genel ortalaması ise bu hesaplamayla 28 bin 906 PPS olarak belirlendi. Türkiye’nin Avrupa sıralamasında böylesine geride olması, özellikle çalışan bireylerin yaşam kalitesi ve ekonomik refah düzeyi açısından düşündürücü. Net gelir verileri, ülkeler arası sosyoekonomik farklılıkların da daha açık şekilde gözler önüne serilmesini sağlıyor.