Türkiye ve 3 ülkeden İran görüşmesi

Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran, Tahran’da bölgesel barış ve güvenlik için iş birliğini sürdürme kararı aldı

Türkiye, Suudi Arabistan, Pakistan ve İran heyetleri, Orta Doğu’da artan gerilimi ve bölgesel güvenliği görüşmek üzere İran’ın başkenti Tahran’da bir araya geldi. Toplantıda Filistin ve Lübnan’daki gelişmeler ele alınırken, dört ülke iş birliğini güçlendirmek için görüşmeleri sürdürme konusunda mutabık kaldı.

Üst düzey isimler katıldı

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai’nin ev sahipliğinde 26 Ekim’de düzenlenen toplantıya, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi de katıldı.
Görüşmelerde Türkiye’yi Millî İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Suudi Arabistan’ı Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Pakistan’ı ise Genelkurmay Başkanı Mareşal Asım Münir temsil etti.

Bölgesel barış ve güvenlik gündemde

Toplantıda bölgesel güvenliğin yanı sıra İsrail’in bölgedeki faaliyetleri, Filistin ve Lübnan’daki gelişmeler değerlendirildi. Bölgedeki gerilimin azaltılması ve yeni bir çatışma dalgasının önlenmesi için diplomatik temasların önemi öne çıktı.
Görüşmenin ardından yayımlanan ortak açıklamada, dört ülkenin bölgesel barış ve güvenlik başta olmak üzere iş birliğini güçlendirmek amacıyla diyaloğu sürdürme konusunda anlaştığı bildirildi. Ancak yeni görüşmeler için kesin bir tarih açıklanmadı.

Mobil sürümden çık