İlaç krizi hızla büyüyor

    İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkanı Prof. Dr. Taner Demirer güncel olmayan kur nedeniyle dünyanın önde gelen ilaç firmalarından Novartis başta, KOAH, alzheimer ve epilepsi gibi çok önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan toplam 14 ilacın Türkiye’ye girişini durdurduğunu duyurdu.   Prof. Dr. Demirer yaklaşık 7 milyar dolarlık bir ilaç pazarı olan Türkiye’de sadece sığınmacıların 1 […]

 
İYİ Parti Sağlık Politikaları Başkanı Prof. Dr. Taner Demirer güncel olmayan kur nedeniyle dünyanın önde gelen ilaç firmalarından Novartis başta, KOAH, alzheimer ve epilepsi gibi çok önemli hastalıkların tedavisinde kullanılan toplam 14 ilacın Türkiye’ye girişini durdurduğunu duyurdu.
 
Prof. Dr. Demirer yaklaşık 7 milyar dolarlık bir ilaç pazarı olan Türkiye’de sadece sığınmacıların 1 yıllık ilaç maliyetinin 1 milyar doları geçtiğini belirterek “10 milyon Suriyeli sığınmacıyı Türkiye’de tutmak için varını yokunu harcayıp, onlara 1. sınıf sağlık hizmeti vermek için elinden geleni yapan fakat kendi vatandaşlarını bu kadar mağdur eden dünyada bir başka ülke var mı acaba” diye sordu.
Eczacılar ise Türkiye’de 300 kalem ilacın aynı gerekçelerle bulunamadığını belirtti. Özellikle kanser hastaları için vazgeçilmez olan bazı ilaçların teminin çok güç olduğu, parası olmayanın ilaca ulaşma şansının mümkün olmadığı ifade ediliyor. Yine yeni nesil ilaçların da Türkiye’ye girmediği de vurgulandı.
(Sami Gökçe)
Exit mobile version