Biraz lezzet biraz rekabet
İlk olarak 2015’te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilirken, 2017’de Hatay, 2019’da Afyonkarahisar ve son olarak da 2021’de Kayseri bu unvana layık görüldü.
Geçtiğimiz günlerde Antakya’ya gelen ve kendilerini ‘Gatronomi Turu’ olarak adlandıran bir turist kafilesi adına konuşan İstanbullu bir gezginin, geride kalan 2 gün için yaptığı değerlendirme, bu başlıkta ‘ne yaptık, ne yapıyoruz’ sorularının da bir karşılığı bir bakıma!
-KAYSERİ-
İlk olarak 2015’te Gaziantep UNESCO tarafından gastronomi dalında Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilirken, 2017’de Hatay, 2019’da Afyonkarahisar ve şimdi de Kayseri… Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, gastronomi alanında zenginliği ile bilinen Kayseri’nin, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından gastronomi dalında ‘Yaratıcı Şehirler Ağı Ulusal Listesi’ne girmeye hak kazandığı müjdesini verirken, Türkiye’nin gastronomi turizminde öne çıkan kentleri arasına katıldıklarını da netleştirdi.
-HATAY-
Bu dörtlü arasındaki Hatay coğrafyası ise derin tarihi ve çok kültürlü yapısı ile bir adım öne çıkıyor. Bu anlamda Osmanlı, Fransız ve Arap Mutfağının da zengin çeşitlerini içinde harmanlayan gastronomi kenti Hatay, sahip olduğu 650’nin üzerinde yemek, meze ve tatlı çeşitleriyle her damak tadına hitap ediyor. Zengin mutfağıyla damakları şenlendiren kentte; közlenmiş biber, patlıcan, zeytin, nohut, domates, ceviz, gibi temel malzemeler kullanılarak yapılan yüzlerce çeşit meze, sofraları renklendiriyor.
Ancak, Gastronomi kimliğindeki restoranların ortak bir standardı henüz yakalayamamış olması ise dünden bugüne değişmeyen bir eleştiri olarak gündemdeki yerini koruyor. -Tamer Yazar-