Türkiye’nin Sulanabilir Arazi Miktarı Artıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin genişlemesine büyük katkı sağlıyor. Bakan İbrahim Yumaklı’nın açıklamasına göre, DSİ’nin çalışmaları sonucunda ülkenin sulanabilir arazilerinin yüzde 80’ine denk gelen 7,1 milyon hektarlık alan sulamaya açılmış durumda. Yumaklı, bu yıl gerçekleştirilecek yeni yatırımlarla sulamaya açılacak arazi miktarını 7,23 milyon hektara […]

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), yaptığı yatırımlarla Türkiye’nin sulanabilir arazilerinin genişlemesine büyük katkı sağlıyor. Bakan İbrahim Yumaklı’nın açıklamasına göre, DSİ’nin çalışmaları sonucunda ülkenin sulanabilir arazilerinin yüzde 80’ine denk gelen 7,1 milyon hektarlık alan sulamaya açılmış durumda. Yumaklı, bu yıl gerçekleştirilecek yeni yatırımlarla sulamaya açılacak arazi miktarını 7,23 milyon hektara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.
DSİ Genel Müdürlüğü, küresel ısınmanın getirdiği zorluklara rağmen gıda arz güvenliğini sağlamak adına sulama yatırımlarına hız veriyor. Bakan Yumaklı, dünya nüfusunun artışıyla birlikte temiz ve güvenli gıdaya olan talebin arttığına dikkat çekerek, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yaklaşık 9 milyara, Türkiye’nin ise 95 milyon kişiye ulaşmasının beklendiğini belirtti.
Son yıllarda yaşanan kuraklık gibi olumsuz hava koşullarıyla birlikte suyun öneminin daha da arttığına vurgu yapan Yumaklı, sulamanın tarım ve gıda arzı için kritik bir konu haline geldiğini ifade etti. Yumaklı’nın verdiği bilgilere göre, Türkiye’nin toplam tarım arazisi 24 milyon hektar ancak teknik ve ekonomik olarak sulanabilen alan miktarı 8,5 milyon hektar olarak belirlendi.
Bakan Yumaklı, DSİ’nin 2023 yılı itibariyle yaptığı çalışmalar neticesinde sulanabilir arazinin yüzde 80’ine denk gelen 7,1 milyon hektarlık alanın sulamaya açıldığını kaydetti. Sulama projelerinin, kuru tarım yapılan alanlardaki bitki çeşitliliğini artırdığına dikkat çeken Yumaklı, sulamanın etkisiyle üretim değerinde ve gayri safi milli zirai gelirde yaklaşık 5 kat artış görüldüğünü belirtti.
DSİ’nin köklü kuruluşu olarak, 2024 yılında da sulama yatırımlarına hızla devam edileceğini söyleyen Yumaklı, bu yıl içerisinde 65 adet sulama tesisi ve 23 adet toplulaştırma projesinin tamamlanarak hizmete sunulacağını açıkladı. 2024 yılındaki hedefler arasında, sulamaya açılan alanın 7,23 milyon hektara, toplulaştırması tamamlanan alan miktarının ise 7,9 milyon hektara yükseltilmesi yer alıyor. -Mehmet Durmaz-

Exit mobile version