Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uluslararası Barış Günü, bu yıl “küresel hedeflere yönelik tutkumuz” temasıyla kutlanıyor

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 1981’de ilan edilen Uluslararası Barış Günü, bu yıl “Barış için eylemler: Küresel hedeflere yönelik tutkumuz” temasıyla kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunun oy birliğiyle 2001’de “şiddetsizlik ve ateşkes dönemi” olarak belirlenen Uluslararası Barış Günü, her yıl 21 Eylül’de kutlanıyor.

AA muhabirinin BM’nin yazılı kaynaklarından derlediği bilgilere göre, resmiyette “Dünya Barış Günü” olarak da bilinen Uluslararası Barış Günü, dünya barışına, insani yardım erişimine ve özellikle savaş ve şiddetin yokluğuna adanmış bir gün olarak ele alınıyor.

Uluslararası Barış Günü kutlamaları, her yıl New York’taki BM Genel Merkezi’nde bulunan BM Barış Çanı’nın çalınmasıyla başlıyor.

Çocukların bağışladığı madeni paralarla yapılan “BM Barış Çanı”

Japonya BM Derneği tarafından “savaşın insani maliyetinin bir hatırlatıcısı” olarak 1954’te BM Genel Merkezi’ne hediye edilen çan, bazı ayrıntılarıyla dikkati çekiyor.

Bu çan, Afrika kıtası hariç diğer tüm kıtalardaki çocukların bağışladığı madeni paralarla elde edildi.

Çanın yanında bulunan yazıtta ise “Yaşasın mutlak dünya barışı” mesajı yer alıyor.

Bu yılın teması: “Barış için eylemler: Küresel hedeflere yönelik tutkumuz”

BM Genel Kurulunun barış ideallerinin güçlendirilmesine adanmış bir gün olarak ilan ettiği Uluslararası Barış Günü’nün bu yılki teması “Barış için eylemler: Küresel hedeflere yönelik tutkumuz” olarak belirlendi.

BM’den yapılan yazılı açıklamada, bu yılın temasının “barışı teşvik etmek için bireysel ve kolektif sorumluluğa yönelik bir eylem çağrısı” olduğu belirtilerek, “Barışın teşvik edilmesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın (SKA) gerçekleştirilmesine katkıda bulunacak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşılması herkes için bir barış kültürü yaratacaktır.” ifadesi kullanıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de “Barışa bugün her zamankinden daha fazla ihtiyaç var. Savaş ve çatışmalar yıkım, yoksulluk ve açlığa yol açıyor ve on milyonlarca insanı evlerinden ediyor. İklim kaosu her yanı sarmış durumda. Barışçıl ülkeler bile büyük eşitsizlikler ve siyasi kutuplaşmalarla boğuşuyor.” şeklindeki değerlendirmesini paylaştı.