‘Uyutmayacak’ belediyelere yaptırım tehdidi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin ‘uyutulmasını’ öngören yeni yasa ile ilgili tepkilere yanıt verdi. Yumaklı, yasa kapsamında uygulama yapmayan belediyelere yönelik yaptırımları hatırlatarak, “Bu yasanın neresinde katliam var?” diye sordu. 30 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yasaya göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, hayvanların bakımı için […]

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sokak köpeklerinin ‘uyutulmasını’ öngören yeni yasa ile ilgili tepkilere yanıt verdi. Yumaklı, yasa kapsamında uygulama yapmayan belediyelere yönelik yaptırımları hatırlatarak, “Bu yasanın neresinde katliam var?” diye sordu.

30 Temmuz’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yasaya göre, büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan belediyeler, hayvanların bakımı için ayrılan bütçeyi doğru şekilde kullanmadıkları takdirde, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile karşılaşabilecekler.

CHP Sözcüsü Deniz Yücel, CHP’li belediyelerin yasayı uygulamayacaklarını açıkladı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise yasanın yürütmesini durdurmak için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını duyurmuştu.

Yumaklı, yasayı uygulamayacak belediyelere yönelik yaptırımları ve ikinci bir yönetmeliğin geleceğini belirtti:

“Yasanın neresinde katliam var anlamış değilim. Kanunda hayvana işkence edilmesiyle ilgili hiçbir madde yokken ‘Bu bir katliam yasası’ demek, aslını inkâr etmektir. Yasayı okumadıklarını ve siyaset malzemesi yapmak için çarpıttıklarını düşünüyorum.”
“Yasanın uygulanmasını diğer bakanlıklarımız da takip edecek. İkincil düzenleme çıktığında bütün detayları vereceğiz.”
“Bütçesinden gerekli payı ayırmış mı, hayvan barınaklarında standartları sağlamış mı bunlara bakacağız. Başarıyla uygulayan belediyeler var. Uygulamak istemeyenler ise bütçeleri başka yerlere harcamak istiyorlar.”
“Bir koyun ölüsünü alıp ‘Bakın böyle yapıyorlar’ diyerek teşhir etmeye çalışıyorlar. Amaç, bu yasanın katliam yasası olduğu algısını oluşturmak. Katliam bunun neresinde var?”
“Sokaklarda sahipsiz hayvan kalmasın, rehabilite edilsin, sahiplendirilmeyenlerin bakımları sağlansın. Bunun için bütçe veriliyor, daha fazlasını yapmak isteyenler için ilave bütçe sağlanacak.”
“Küçük bir grup Türkiye’nin tamamını domine ediyor. Sessiz çoğunluk olarak biz de bu konuyu dile getiriyoruz. Kim çocuğunu parka götürdüğünde hayvanlardan hastalık bulaşmasını ister?”
Yumaklı, halkın ve TBMM’nin desteğiyle yapılan bu düzenlemenin doğru olduğunu ve yasayı uygulamayanların kaos yaratmayı amaçladığını ifade etti. – Volkan İcil-

Exit mobile version