Hatay’da kış ve ilkbahar aylarında etkili olan yağışlar, doğadaki bitki örtüsünü zenginleştirerek arıcılık sektörüne olumlu yansıdı. Geçen yıl kuraklığın olumsuz etkilerini yaşayan üreticiler, bu sezon çiçek ve nektar bolluğu sayesinde daha verimli bir bal hasadı bekliyor.
Defne ilçesine bağlı Harbiye Mahallesi’nde yaklaşık 400 arı kovanıyla üretim yapan arıcı İsmail Akyüz, sezonun ilk bal sağımına başladıklarını belirterek, bu yılki verimin geçen yıla göre oldukça yüksek olduğunu söyledi.

Kış aylarının ılıman, ilkbaharın ise bol yağışlı geçmesinin doğadaki bitki çeşitliliğini artırdığını ifade eden Akyüz, bunun arılar için zengin bir nektar kaynağı oluşturduğunu dile getirdi.
Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle istenilen verimi alamadıklarını hatırlatan Akyüz, bu sezon ise umutlu olduklarını belirterek, “Yağışların bol olması bitki örtüsünü güçlendirdi. Çiçeklerin çoğalmasıyla birlikte arılar daha verimli çalıştı. Bal sağımına başladık ve ilk görüntü oldukça sevindirici. Bahar bakımını düzenli yapan arıcılar için bu yıl bereketli geçecek gibi görünüyor.” dedi.

Harbiye ve çevresinin zengin bitki örtüsü sayesinde farklı nektar kaynaklarına sahip olduğuna dikkat çeken Akyüz, maki bitki örtüsünün balın kalitesine önemli katkı sunduğunu söyledi. Bölgede nektar çeşitliliğinin yüksek olmasının rekolteyi olumlu etkilediğini vurgulayan Akyüz, tüm arıcılara bereketli ve kazançlı bir sezon temennisinde bulundu.
Uzmanlar da yağışlı geçen mevsimlerin çiçeklenme sürecini desteklediğini, bunun da arı kolonilerinin gelişimini hızlandırarak bal üretiminde verim artışı sağladığını ifade ediyor.
