Yapı Ruhsatı verilen yapılarda yüzölçümü arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının son çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların artış trendi devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre, geçen yılın ekim-aralık döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16,0 ve yüzölçümü ise yüzde 8,8 oranında artış gösterdi. Bu dönemde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam […]

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının son çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların artış trendi devam ediyor. Yapılan açıklamaya göre, geçen yılın ekim-aralık döneminde yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 7,9, daire sayısı yüzde 16,0 ve yüzölçümü ise yüzde 8,8 oranında artış gösterdi.

Bu dönemde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 60,3 milyon metrekareye ulaşırken, bunun içinde 33,7 milyon metrekarelik alan konut, 12,8 milyon metrekarelik alan konut dışı ve 13,8 milyon metrekarelik alan ise ortak kullanım alanları olarak kaydedildi.

Verilere göre, kullanma amacına göre en yüksek pay 42,9 milyon metrekareyle 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalara ait. Bunu 4,3 milyon metrekarelik alanla bir daireli binalar izledi.

Öte yandan, yapı kullanma izin belgesi verilen yapılar kısmında ise azalış yaşandığı görülüyor. Belediyelerce verilen yapı kullanma izin belgelerinde bina sayısı yüzde 7, daire sayısı yüzde 8,9 ve yüzölçümü ise yüzde 10,5 oranında azaldı.

Bu dönemde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların toplam yüzölçümü 37,2 milyon metrekare olarak hesaplanırken, bunun içinde 21 milyon metrekarelik alan konut, 8,5 milyon metrekarelik alan konut dışı ve 7,7 milyon metrekarelik alan ise ortak kullanım alanlarına ayrıldı.

Kullanma amacına göre en yüksek pay 26,8 milyon metrekareyle 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binaların oldu. Bunu 2,2 milyon metrekarelik alanla bir daireli binalar izledi.  (Yusuf Cemil Karaçay)

Exit mobile version