Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaş Meyve Sebze İhracatında

Hatay’dan 480,2 Milyon Dolarlık

Hatay’dan 480,2 Milyon Dolarlık ihracat

AKİB bünyesinde en fazla yaş meyve sebze ihraç eden iller arasında yer alan Hatay, 480.2 Milyon Dolarla bu sıralamada üçüncü sırada yer aldı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, 2022 yılında Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatının 2,95 milyar dolara ulaştığını, bu dönemde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 1,37 Milyar Dolarlık ihracata imza attıklarını açıkladı. Başkan Ferhat Gürüz, “2022’de, bir önceki yıla göre yüzde 10 artış sağlayan Birliğimiz, Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatının yüzde 46’sını gerçekleştirdi” dedi.

Türk yaş meyve sebze sektörünün geçen yıl 4 milyon 969 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdiğini kaydeden Başkan Ferhat Gürüz, Hatay’ı da içine alan değerlendirmesinde şunları söyledi:

“Dünya ticareti için çok zor geçen 2022’de üretim gücünü ve coğrafi konum avantajını korumayı başaran sektörümüz, Aralık ayını 416 milyon dolarlık ihracatla geçti ve yıllık ihracatımız 2 Milyar 951 Milyon Dolar değere ulaştı.

Bereketli topraklara ve zengin tarımsal ürün çeşitliliğine sahip Çukurova illerimiz, bu yıl da yaş meyve ve sebze ihracatının lokomotifi oldu. En fazla yaş meyve sebze ihraç eden illerimizin başında, 703,9 Milyon Dolar değer ile Mersin yer aldı. Hatay, 480,2 Milyon Dolar Değer ile üçüncü ve Adana 150,9 Milyon Dolar değer ile altıncı sırada geldi.

Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubunu oluşturan narenciyede de toplam 904 Milyon Dolarlık dış satımın yüzde 74’ünü AKİB olarak biz gerçekleştirdik.”

Tamer Yazar