Yasa geri çekilsin, ertelensin!

Hatay’daki tütün üreticilerini de yakından ilgilendiren konu, TBMM gündemine geldi. “2017 yılında bir torba yasayla, tütün üreticisinin ve ticaretini yapan yüz binlerce kişiyi mağdur edecek bir yasa çıkarıldı” diyen HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, bugün; Hatay’da, Malatya’da, Çanakkale’de, Artvin’de, Bitlis’te, Düzce’de, Mardin’de, Muş’ta, Bingöl’de, Batman’da, Diyarbakır’da ve Hakkâri’de tütün sayesinde geçim sağlayan yüz binlerce […]

Hatay’daki tütün üreticilerini de yakından ilgilendiren konu, TBMM gündemine geldi.

“2017 yılında bir torba yasayla, tütün üreticisinin ve ticaretini yapan yüz binlerce kişiyi mağdur edecek bir yasa çıkarıldı” diyen HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, bugün; Hatay’da, Malatya’da, Çanakkale’de, Artvin’de, Bitlis’te, Düzce’de, Mardin’de, Muş’ta, Bingöl’de, Batman’da, Diyarbakır’da ve Hakkâri’de tütün sayesinde geçim sağlayan yüz binlerce ailenin bu nedenle mağduriyet yaşadığını söyledi.

-SON GEÇİM NOKTASI-

TBMM’deki konuşmasında, “Bu yasayla ilgili çok sayıda protesto yapıldı ve eylem yapıldı, ama maalesef, 1 Ocak 2022 tarihinde bu yasa yürürlüğe girdi ve yüz binlerce insanın mağdur edilmesine sebep oldu” diyen Habip Eksik, şöyle devam etti:

“Bakın, Malatya’da, Çanakkale’de, Artvin’de, Bitlis’te, Düzce’de, Mardin’de, Muş’ta, Bingöl’de, Batman’da, Diyarbakır’da, Hakkâri’de, Hatay’da yüz binlerce aile bu tütün sayesinde geçim sağlamaktadır. Öyle çok uçuk rakamlar da kazanmıyorlar. 1-2 dönümlük arazilerde 20-30 bin TL kazanabilecekleri bir paradan bahsediyoruz, ama maalesef, iktidar gerçekten, bu insanların son geçim kalesi olan, son geçim noktası olan alanı da ellerinden aldı ve binlerce çiftçi mağdur edildi.

Bugün bu çiftçilerin birçoğu, eğer ürettikleri bu tütünü satarsa, üç ila altı yıl arasında ceza yiyecek. Bakın, kokain, eroin, esrar satışı değil, tarlasında ürettiği tütünü satmaya götürürse, üç ila altı yıl arasında ceza yiyecek! Maalesef, iktidarın çıkardığı yasa yüzünden. Sadece üreticiler, çiftçiler mağdur değil, aynı zamanda atölyelerde tütünü işleyen binlerce insan da bu işten dolayı işsiz kalacak ve mağdur olacak.”

-EN AZ 250 ÜRETİCİ-

Yasa ile ilgili eleştirilerini de sıralayan HDP Iğdır Milletvekili Dr. Habip Eksik, Hataylı üreticileri de yakından ilgilendiren konuda şu tespitleri sıraladı:

“Bakın, çıkarılan yasada şunu diyor: ‘Kooperatif olmadan, tütünü satamaz…’ Tamam, çiftçiler kooperatif kurabilir, 4 ile 7 kişi arasında rahatlıkla bir kooperatif kurulabilir, ama iktidar diyor ki: ‘Yok, sen, en az 250 üretici bir araya geleceksin ve aynı zamanda bu tütünü işleyecek fabrika kuracaksın.’ Yani her çiftçi, en az 100 bin TL oraya para koymak zorunda kalacak. Zaten o kadar parası olsa, sermayesi olsa yani, o işi yapmaz, emin olabilirsiniz, ama maalesef böyle bir düzenleme…

Bununla da bitmiyor… Bir de şöyle bir düzenleme var: Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olması gerekirken, tarımsal bir işlem olmasına rağmen, Ticaret Bakanlığı’na bağlıyor kooperatifi. Niçin? Çünkü tarımsal desteklemelerden faydalanılmaması için. Biz, kooperatifçiliğe karşı değiliz, ama bu şekilde insanların tamamıyla geçim kaynaklarından edilmesine de karşıyız. O açıdan da biz, bu yasanın derhal geri çekilmesini, ertelenmesini ve hatta Meclis’te yeni bir düzenlemeyle iptal edilmesini talep ediyoruz.”

Tamer Yazar

Exit mobile version