Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yaşam Kutsal, Adil Yargılanma Ve Adalet Haktır

Baro Başkanları, ortak açıklamayla,

Baro Başkanları, ortak açıklamayla, açlık grevindeki Avukatların taleplerinin karşılanamaz nitelikte ve olağanüstü istemler olmadığına vurgu yaptı…

Aralarında Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez’in de yer aldığı 39 Baro Başkanı, ortak bir açıklamayla, açlık grevindeki Avukatların taleplerinin karşılanamaz nitelikte ve olağanüstü istemler olmadığını söyledi, “Yaşam kutsal, adil yargılanma ve adalet haktır” mesajı verdi.
Yaklaşık 2 buçuk yıldır tutuklu bulunan meslektaşlarının, bir süredir adil yargılanma ve adalet talebiyle açlık grevi yaptığının hatırlatıldığı açıklamada şunlara yer verildi:
“Ancak, hukuk ve insan hakları alanında çalışan dernekler tarafından yapılan basın açıklamasıyla, meslektaşlarımızdan Av. Aytaç Ünsal ve Av. Ebru Timtik’in açlık grevi eylemlerini ölüm orucuna çevirdiklerini öğrendik. Şüphesiz, insan yaşamından değerli ve önemli bir şey yoktur. Bizce, meslektaşlarımızın talepleri, muhataplarınca karşılanamaz nitelikte ve olağanüstü istemler değildir. Baro Başkanlarımız ve çokça meslektaşımız tarafından, meslektaşlarımızın yargılandıkları İstanbul 37.Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava celseleri yerinde takip edilmiş ve yargılama sürecinde birçok hukuksuzluk tespit edilmiştir.
Tecrit halinde tutuklu olmaları üzücü…
Hatırlanacağı üzere; yargılandıkları davanın ilk duruşmasında, meslektaşlarımızın tamamı hakkında mahkeme tarafından tahliye kararı verilmesine rağmen, tahliyeleri saatlerce geciktirilmiş, tahliye olmalarının hemen ardından savcılığın itirazı ile haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkartılmış, hukuksuz bir süreç sonunda meslektaşlarımız yeniden tutuklanmıştır. Tahliye kararı veren mahkeme heyeti ise dağıtılarak, yerlerine başka bir heyet atanmıştır. Tüm yargılama aşamasında; ceza yargılamasının temel ilkelerine, adil yargılanma hakkına aykırı uygulamalarda bulunulmuş, tanık/gizli tanık ifadeleri ile varlığı meçhul bazı belgelere dayanılarak, 18 meslektaşımız hakkında 159 yıl hapis cezası verilmiştir.
Meslektaşlarımızın savunma hakları kısıtlanmış, istedikleri deliller toplanmamış, tanıklar dinlenmemiş, son sözleri dahi sorulmaksızın haklarında mahkûmiyet hükümleri tesis edilmiştir.Tarafsız bir mahkemece yargılanmayı ve devletin kendi çıkardığı yasalar ile taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uymasını talep etmek, doğal, hukuki ve meşru bir haktır. Meslektaşlarımızın talepleri de bu temel haklarını kullanmaktan ibarettir.
Covid-19 salgını nedeniyle alınan tedbirler ve avukat görüşmelerindeki sınırlandırmalar da göz önüne alındığında; haksızlığa uğradığını düşünen, adil yargılanma ve hukukilik talebinde bulunan meslektaşlarımızın tamamen tecrit edilmiş halde ve halen tutuklu bulunmaları da üzücüdür.
Meslektaşlarımızın seslerini kamuoyuna duyurabilmek için, ağır sonuçları olacak ölüm orucu yolunu tercih etmeleri karşısında üzgün ve kaygılıyız.
Adil bir yargılamanın, ölümler olmaksızın da sağlanabileceğini, tarafsız ve adil bir muhakemenin herkes için bir hak olduğunu hatırlatarak; Tutuklu meslektaşlarımızın yasal ve insani taleplerinin bir an önce karşılanarak tahliye edilmelerini ve adil yargılanma koşullarının sağlanmasını talep ediyor, meslektaşlarımızı da, ölüm orucu eylemlerini sonlandırmaya davet ediyoruz. Tüm yetkilileri ve kamuoyunu oldukça hassas bu duruma karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz.”
İmzacı Baro Başkanları…
Ortak açıklamaya imzalarıyla destek veren Baro Başkanları şöyle sıralandı: Hatay Baro Başkanı Av.Ekrem Dönmez, Adana Barosu Başkanı Av. Veli KÜÇÜK, Adıyaman Barosu Başkanı Av. Mustafa Köroğlu, Amasya Barosu Başkanı Av. Ahmet Melik Derindere, Ankara Barosu Başkanı Av. R.ErinçSağkan, Antalya Barosu Başkanı Av. Polat Balkan, Artvin Barosu Başkanı Av. Ali Uğur Çağal, Aydın Barosu Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Balıkesir Barosu Başkanı Av. Erol Kayabay, Batman Barosu Başkanı Av. Abdülhamit Çakan, Bingöl Barosu Başkanı Av. HanifiBudancamanak, Bitlis Barosu BaşkanıAv. Fuat Özgül, Bolu Barosu Başkanı Av. Sabri Erhendekçi, Burdur Barosu BaşkanıAv. Ramazan Gedik, Bursa Barosu Başkanı Av. Gürkan Altun, Çanakkale Barosu Başkanı Av. Bülent Şarlan, Denizli Barosu BaşkanıAv. Müjdat İlhan, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Cihan Aydın, Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Hakkari Barosu Başkanı Av. Av. Ergün Canan, İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, Kırklareli Barosu Başkanı Av. Turgay Hınız, Kocaeli Barosu Başkanı Av. Bahar Gültekin Candemir, Manisa Barosu Başkanı Av. Ali Arslan, Mardin Barosu BaşkanıAv. İsmail Elik, Mersin Barosu BaşkanıAv. Bilgin Yeşilboğaz, Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, Siirt Barosu Başkanı Av. Nizam Dilek, Şanlıurfa Barosu Başkanı Av. Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Av. Nuşirevan Elçi, Tekirdağ Barosu Başkanı Av. Sedat Tekneci, Trabzon Barosu Başkanı Av. Sibel Suiçmez, Tunceli Barosu Başkanı Av. Kenan Çetin, Van Barosu Başkanı Av. Zülküf Uçar, Yalova Barosu Başkanı Av. Fedayi Doğruyol, Zonguldak Barosu BaşkanıAv. Özel Eroğlu. Mehmet ÖZGÜN