Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yazılımdan zeytinyağına: Hatay’da kadın girişimci başarı öyküsü

Bilgisayar mühendisliği eğitimi alan ve uzun yıllar özel sektörde çalışan

Bilgisayar mühendisliği eğitimi alan ve uzun yıllar özel sektörde çalışan Özge Gündoğdu Salih, yerleştiği Hatay’da geleneksel zeytinciliği modern yöntemlerle buluşturdu. Devlet desteğiyle kurduğu fabrikada kendi markası altında zeytinyağı üreten Salih, üretim kapasitesi ve kalite standartlarıyla bölgeye örnek bir girişimcilik modeli sunuyor.

Teknoloji geçmişinden doğaya dönüş

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu 45 yaşındaki Özge Gündoğdu Salih, meslektaşı Fatin Salih ile 2009 yılında evlendikten sonra uzun süre İstanbul’da özel sektörde çalıştı. 2016 yılında ise ailesiyle birlikte eşi Fatin Salih’in memleketi Hatay’ın Altınözü ilçesine yerleşme kararı aldı.
Bir çocuk annesi olan Salih, mühendislik kariyerine uzaktan devam ederken, aynı zamanda eşinin ailesinin dört kuşaktır sürdürdüğü zeytincilik geleneğine modern bir boyut kazandırma kararı aldı. Aileye ait zeytin bahçelerindeki ürünlerin daha verimli işlenmesi için kendi zeytinyağı fabrikasını kurmak üzere harekete geçti.

TKDK desteğiyle kurulan tesis

Salih, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) “Zanaatkarlık ve Katma Değerli Ürünler” programına sunduğu projenin kabul edilmesiyle birlikte, Akamber Mahallesi’nde 2 dönüm arazi üzerinde 520 metrekare kapalı alana sahip bir zeytinyağı tesisi kurdu. 500 bin avro bütçeli projesinin yüzde 65’lik kısmı hibe olarak karşılandı.
2020 yılında üretime başlayan tesis, günlük 80 ton zeytin işleme kapasitesiyle faaliyet gösteriyor. Sezona bağlı olarak 12-14 kişiye istihdam sağlayan işletme, sürekli üç personelle yıl boyunca faaliyetlerini sürdürüyor. Tesiste zeytin işleme dışında dolum, ambalajlama ve stoklama alanları da bulunuyor.

Antioch markası ödüllerle taçlandı

Salih, kendi çiftliklerinden elde ettikleri zeytinlerden yıllık ortalama 20 ton natürel zeytinyağı ürettiklerini, bu ürünü “Antioch” markasıyla Türkiye’nin farklı illerine pazarladıklarını belirtti. Markaya ait ürünler, bugüne dek üçü altın madalya olmak üzere birçok ulusal ve uluslararası kalite ödülüne layık görüldü.
Yalnızca kendi üretimleriyle sınırlı kalmayan işletme, komşu çiftlikler ve kırsal mahallelerdeki üreticilere de zeytin işleme hizmeti sunuyor. Bu kapsamda her sezon yaklaşık 200 ton zeytinyağının fabrikadan çıktığını ifade eden Salih, “Bazı üreticiler yağı kendi adına pazarlıyor, bazılarıysa stoklarda muhafaza ediyor” dedi.

Sabun üretimiyle ürün yelpazesi genişliyor

Markalaşma süreciyle birlikte zeytinyağı dışındaki alanlara da yöneldiklerini anlatan Salih, fabrikada doğal içerikli sabun üretimine de başladıklarını kaydetti. Yılda ortalama 500 kilogram zeytinyağlı sabun üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Salih, ürünleri iç pazarda satışa sunduklarını söyledi.

Hedef: uluslararası pazarda daha fazla yer almak

Zeytinyağı üretiminde kaliteye odaklandıklarını vurgulayan Salih, “Amacımız kalite standardını daha da yükseltmek ve markamızın hem hacmini hem de pazardaki bilinirliğini artırmak” dedi.
Özge Gündoğdu Salih’in öncülüğünde hayata geçen bu girişim, geleneksel üretimle modern mühendisliğin birleştiği, kadın emeğinin öne çıktığı örnek bir kırsal kalkınma modeli olarak dikkat çekiyor.