Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Teşvik Sistemi Yürürlükte: İçeriğinde neler var?

Türkiye’nin yatırım politikalarında yeni bir dönem başladı. “Yatırımlarda Devlet Yardımları

Türkiye’nin yatırım politikalarında yeni bir dönem başladı. “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni sistemle birlikte, yüksek katma değerli, dijital ve yeşil dönüşümü destekleyen yatırımlar öncelikli hale getirilirken, istihdam ve finansman desteklerinde de önemli artışlara gidildi.

Hedef: Üretim, İstihdam, Rekabet Gücü ve Teknoloji

Yeni sistem, Türkiye’nin kalkınma planları doğrultusunda; üretimi, istihdamı ve yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı, stratejik ve teknolojik yatırımları desteklemeyi, bölgesel farklılıkları dengelemeyi amaçlıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sistemin “daha seçici ve odaklı” olduğunu belirterek, yatırımcılara nakdi destek, kurumlar vergisi indirimi, yer tahsisi ve uzun vadeli SGK prim destekleri sunulacağını duyurdu.

Teşvik Kalemleri: Stratejik Hamle, Teknolojik Hamle ve Yerel Kalkınma

Yeni sistemde üç ana başlık altında destek sağlanacak:

Stratejik Hamle: Yatırım tutarının %15’i ve 180 milyon TL’ye kadar nakdi destek; %40 oranında kurumlar vergisi indirimi.

Teknolojik/Yerel Kalkınma Hamlesi: Yatırım tutarının %20’si ve 240 milyon TL’ye kadar destek; %50’ye varan vergi teşviki.

Bu yatırımlarda oluşacak istihdam için 8 yıl boyunca SGK işveren payı karşılanacak, organize sanayi bölgelerinde uygun koşullarda yer tahsisi yapılacak.

Yatırım Kredilerine Faiz/Kar Payı Desteği

Yatırımcıya finansman kolaylığı sağlanması amacıyla, yatırım kredilerine 11,5 ile 18,4 puan arasında faiz/kar payı desteği sağlanacak. Ayrıca öz kaynakla yapılan makine alımlarında, makine bedelinin %25’i kadar destek verilecek.

Yeni sistemde, depremden yoğun etkilenen 65 ilçe ile 6. Bölge ve cazibe merkezi iller özel olarak desteklenecek. Bu bölgelerde:

OSB’lerde çalışanların SGK işveren payı 14 yıl, çalışan payı 10 yıl devlet tarafından karşılanacak.

289 az gelişmiş ilçeye bir üst bölge teşviki uygulanacak.

Teşvik Dışı Sektörler Sistemden Çıkarıldı

Yeni modelde verimsiz kapasite oluşturabilecek yatırımlar desteklenmeyecek. Genel Teşvik Sistemi kaldırılırken, yerli makine üreticilerinin korunması amacıyla bu tür yatırımlarda gümrük vergisi muafiyetleri sonlandırıldı.

Yeni teşvik sistemi 31 Aralık 2030 tarihine kadar yürürlükte kalacak. Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi ile yatırımlarımızı teknolojiye, çevreye ve istihdama odaklı şekilde yönlendireceğiz.” ifadelerini kullandı.