Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yeni Yargı Paketiyle Neler Değişiyor?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, kamuoyunda “10. Yargı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu, kamuoyunda “10. Yargı Paketi” olarak bilinen, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifini kabul etti. Yaklaşık 15,5 saat süren komisyon görüşmelerinin ardından kabul edilen teklif, birçok alanda kapsamlı düzenlemeler içeriyor.

Teklifte, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararları doğrultusunda çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması öngörülüyor. İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikle, istinaf ve temyiz başvurularında esas alınan parasal sınırın belirlenmesinde, artık yeniden değerleme sonucu oluşan tutarlar değil, davanın açıldığı tarihteki sınırlar geçerli olacak. Noterlik Kanunu’nda ise disiplin cezalarının kapsamı genişletilerek, cezaların uygulanma koşulları netleştirildi.

Noterlere Yönelik Disiplin Düzenlemeleri

Noterler için uyarma, kınama, para cezası, geçici işten çıkarma ve meslekten çıkarma gibi disiplin cezalarının hangi eylemlerde uygulanacağı ayrıntılı şekilde tanımlandı. Ayrıca, disiplin soruşturmalarında zamanaşımı süresi ve cezaların ağırlaştırılması şartları da düzenlendi.

Ceza Kanununda Önemli Değişiklikler

Teklif, Türk Ceza Kanunu’nda da önemli değişiklikler getiriyor. Suça teşebbüs durumunda faile verilecek hapis cezalarının alt ve üst sınırları artırıldı. Kasten yaralama suçlarına ilişkin cezalar, özellikle kadına karşı işlenmesi, gebelik gibi özel durumlar ve kalıcı hasar yaratılması halinde daha ağırlaştırıldı.

Tehdit, Genel Güvenlik ve Trafik Suçlarında Cezalar Artıyor

Malvarlığına yönelik tehdit suçlarında cezanın alt sınırı 2 aya çıkarılırken, organize şekilde veya silahla işlenen tehdit suçlarında cezanın üst sınırı 7 yıla kadar çıkarıldı. Ses ve gaz fişeği atan silahların da genel güvenliği tehlikeye sokma suçunun kapsamına alınması sağlandı.

Trafik güvenliğini tehlikeye sokanlara verilecek hapis cezaları artırıldı. Ayrıca, ulaşım araçlarının kaçırılması veya hareketinin engellenmesi gibi yeni fiiller için de cezai müeyyideler getirildi.

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle, toplu alanlarda işlenen genel güvenliği kasten tehlikeye sokma suçları seri muhakeme kapsamı dışına çıkarıldı.

İnfaz sisteminde ise çocuk hükümlülere yönelik yeni düzenlemeler öne çıkıyor. Çocuk eğitimevlerine geçiş ve burada barındırılma kriterleri yeniden belirlendi. Koşullu salıverilme şartlarında bazı hükümlüler için esneklik getirildi.

80 yaşını doldurmuş hükümlüler için konutta infaz uygulamasına geçilirken, kadın, çocuk ve 65 yaş üstü hükümlüler için de belirli koşullarda benzer uygulama öngörüldü. Cezaevi koşullarında yaşamını sürdüremeyecek durumda olan hastalar için de konutta infaz yolu açıldı. Takip ve denetim elektronik kelepçe gibi yöntemlerle yapılacak.

İnternette Yayınlara Müdahale Yetkisi Genişletildi

İnternet yayınlarına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda da önemli değişiklikler yapıldı. İçeriğin yayından kaldırılması ve erişimin engellenmesi kararlarının verilmesi, artık sulh ceza hâkimlerinin takdirinde olacak. Erişim engelleriyle ilgili kararlara uyulmaması durumunda sosyal medya platformlarının bant genişliği daraltılabilecek.

Kurul üyeliği sona eren hâkim ve savcıların görevlerine dönmesine yönelik kurallar da yeniden düzenlendi. Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine dönüş süreci, boş kadro olup olmadığına bakılmaksızın belirli koşullara bağlandı.