YENİ YAŞAM BİÇİMİMİZ OTOSTOP

Aslında otostop özellikle gençlerin sık sık başvurduğu bir ulaşım yöntemi. Ancak depremden hemen sonra Hatay’da otostop adeta bir yaşam biçimi haline geldi ve her yaştan kişinin artık ulaşım problemini otostop ile çözmeye başladığına tanıklık ediyoruz. Depremden en çok etkilenen yerlerin başında Antakya geliyor. Antakya’da Hatay büyükşehir Belediyesinin kısmi ulaşım seferleri başladı. Yani bir ya da […]

Aslında otostop özellikle gençlerin sık sık başvurduğu bir ulaşım yöntemi. Ancak depremden hemen sonra Hatay’da otostop adeta bir yaşam biçimi haline geldi ve her yaştan kişinin artık ulaşım problemini otostop ile çözmeye başladığına tanıklık ediyoruz.

Depremden en çok etkilenen yerlerin başında Antakya geliyor. Antakya’da Hatay büyükşehir Belediyesinin kısmi ulaşım seferleri başladı. Yani bir ya da bir buçuk saat beklerseniz Antakya’da toplu ulaşımdan yararlanabiliyorsunuz. O da günün belli saatleri arasında. Gece olduğunda bir yerden bir yere gitme şansınız bir anda sıfırlanıyor. O vakit yapmanız gereken tek şey otostop.

Açık konuşmak gerekir ise birçok şoför arabasına yabancı birini almaya çekiniyordu eskiden. “Ne gerek var, ya serseri birine rastlarsam” endişesi hakimdi. Ancak gelin görün ki depremden sonra dayanışma ön plana çıktı. Ben şahsen bugüne kadar arabam müsait olursa gördüğüm tüm otostop çağrılarına ayak uyduruyor, yolcuyu gideceği yere bırakıyorum. Çünkü bu zamanlarda paylaşımcı olmak lazım. İnsanların hayatını kolaylaştırmada çorbada sizin de tuzunuz olmalı. Normalleşme biz birbirimize sahip çıktığımızda daha da hızlı ilerleyecek.

Deprem ile birlikte hayatımıza yeni alışkanlıkların girmesi gayet doğal. Bu değişimlerden biri de ulaşım alanında kendini gösteriyor. Akşam saatlerinde adeta hayalet şehir görüntüsüne bürünen ilimizde bir yerden bir yere gitmek isteyenler için tek çözüm bir aracı durdurup otostop çekmek oldu.

Ben otostop dünyasını seviyorum açıkçası. Arabaya aldığım yolcu ile kısa süreli bir sohbetim ve tanışmam oluyor. Onun yaşadıklarını, içinde bulunduğu sıkıntıları dinliyorum. Bir de itiraf etmem gerekir ise bu güne kadar otostop ile arabama aldığım her yolcu bana ilginç haber başlıkları verdi. Yeni bir insan demek yeni bir hayat ve belki de yeni bir haber demek oluyor.

Hani ben günlerdir pasif isyan ettiğimi ilan ediyorum ya. İşte tam bu aşamada değişen ulaşım kültürümüze, imkansızlıklara ve yokluklara da isyan ediyorum. Zaman zaman otostoıp çeken kişilerin saatlerce birinin durması için yollarda çektiği çileye isyan ediyorum.

Hatay’daki otostop dünyasının şekli şemali de bir hayli ilginç. Yolda ilerlerken bir anda yaşlı bir teyze el ediveriyor. Bu yaşlı bir amca da olabiliyor. Bir bakıyorsunuz çocuklu bir kadın beraberinde eşi ile size el ediyor. Ama hiç kuşkusuz en çok otostop çekenler yine gençler oluyor. Onlar bu işi biraz da eğlenceli hale getiriyor hiç kuşkusuz.

Yazımı şöyle bağlamak istiyorum. Geçen ay haberini yapmıştık. Antakya’da yaşlı bir amca otostopla durduğu bir arabanın şoförüne “lütfen beni arabaya alın, gerekir ise bagajda yolculuk yaparım. Ben emekli tır şoförüyüm. Lütfen beni yolda bırakmayın. Torunlarım için aldığım yarım kilo et sıcaktan kokacak. Eti torunlarıma kaldığım Konteyner kente götürmem lazım. Lütfen beni arabaya alın” diye adeta yalvarıyordu. Bu görüntü bile aslında Hatay’da deprem sonrası ulaşım ile ilgili sıkıntının hangi boyutta olduğunu gözler önüne seriyor.

Hadi normalleşinceye kadar siz de otostop çeken kişilere yardımcı olun.

Ve tabi ki siz de pasif isyan edin, gidişata dur deyin.

Exit mobile version