Yıkımların Acı Gerçeği

Yıkılan Bina İnşaatları, İşçi ve Ustaların İnisiyatifine Bırakıldı

TÜİTAK’ın 6 Şubat depremiyle ilgili olarak yayınladığı ayrıntılı raporda Pazarcık (Kahramanmaraş) Mw 7.7 ve Elbistan (Kahramanmaraş) Mw 7.6 Depremlerinde Hatay ve Çevresinde Hasar Gören Binaların İncelenmesi ve Hasar Nedenlerinin Araştırılması İçin Saha Verilerinin Toplandı.

Sonuç çok çarpıcı oldu. Depremde yıkılan binaların inşaatında donatı detaylarındaki uygulamalar işçi ve ustaların inisiyatifine bırakıldı. Betonarme kesit ve elemanlarda yapılan detay hatalarının çoğunlukla imalat esnasında yapıldığı ve yapı denetiminin yeterli seviyede yapılmadığı anlaşıldı. Bu da Mühendislerin ve mimarların sorumsuzluğu anlamına geliyor. Yıkımlar ve ölümlerde bu ihmal belirleyici oldu.

Konuyla ilgili olarak TÜBİTAK raporunda şu bilgiler yer aldı: “ 2000 yılı sonrasında yapılmış betonarme binaların hasar sebeplerinin çoğunlukla taşıyıcı sistemin oluşturulmasında yapılan hatalar, kapasite tasarım ilkelerine aykırı uygulamalar, betonarme elemanların donatı detaylarının Deprem Yönetmelikleriyle uyumsuz bir şekilde yapılmış olması, özellikle donatı çeliğinin gevrek bir davranış sergilemesi kaynaklı olduğu görülmüştür. Mimari tasarım aşamasında verilen kararların taşıyıcı sistemin oluşturulmasında önemli bir payının olduğu görülmektedir. Betonarme kesit ve elemanlarda yapılan detay hatalarının çoğunlukla imalat esnasında yapıldığı ve yapı denetiminin yeterli seviyede yapılmayarak donatı detaylarındaki uygulamaların çoğunlukla işçi ve ustaların inisiyatifine bırakıldığı düşünülmektedir” -Sinan Seyfittinoğlu –

Exit mobile version