Armutlu Semt Pazarı yanında kurulan ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Yöresel Ürünler Pazarı dün sona erdi. Kars’tan Ankara ve Malatya’ya, birçok ilden Hatay’a getirilen yöresel lezzetler, keyif verdi.
Bal’dan Pişmaniye’ye, Kaşar’dan çeşit çeşit baharatlara ve hatta Trabzon’un özel ekmeğine kadar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen yöresel ürünler alıcılarıyla buluştu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Pazar, katılımcı esnafı da memnun etti.
-Malatya’dan-
Yöresel Ürünler Pazarı’na Malatya’dan gelerek katılan 55 yaşındaki İsmail Ak, ilk kez geldiği Hatay’dan memnun ayrılacağını söylerken, geride kalan günlerin hesabında payına düşen misafirperverlikten de kazandığı paradan da oldukça memnun. “Zarar yok, kardayız” diye konuşan Ak, Hataylıların ilgisinden memnun kaldığını anlattı. “Merak edip bakan ve inceleyen de oldu, tadına bakıp da satın alan da. Ama genel anlamda burada olmaktan dolayı memnunuz” diye konuşan Ak, gelecek senelerde de bu tür organizasyonlar olursa yine gelmek istediğinin altını çizdi.
Tezgah üzerine özenle dizilen fıstıklı ve cevizli sucuklardan kayısı dönerine kadar, Hatay için farklı lezzetlerin satışına dair konuşan Ak, “Buradaki fiyatlarımız normal piyasa fiyatları olmadığı için satışta da sorun yaşamadık. Gelen vatandaş da hiçbir zaman ‘pahalı’ demedi zaten. Mesela Malatya Hekimhan Balı çok bilinen bir üründür. Bundan da getirdik. Kilosunu 35 Lira’dan verdik” dedi. Urfa’dan Elazığ, Mersin, Adana ve Kayseri’ye kadar Türkiye’nin bir çok şehrini bu şekilde dolaştıklarından da bahseden 55 yaşındaki İsmail Ak, “İşimiz gereği çok şehir dolaşıyoruz. Hatay’a daha önce gelmemiştik. Bu ilk oldu. Ama ilgiden de satıştan da memnun kaldık” diye konuştu.
-Beypazarı’ndan-
Yöresel stantlar arasında dolaşırken, rengarenk baharatları ve farklı ürünleri ile dikkat çeken bir diğer şehir ise Ankara oldu. Ankara Beypazarı’ndan gelen Betül Kaya, “Bu bizim üçüncü gelişimiz” derken, “Buraya gelmekten dolayı mutluyuz. Çünkü ürünlerimizin kalitesine güveniyoruz ve buradaki insanlar da kaliteli ürünleri seviyorlar, bu anlamda ilgilerini de sağ olsunlar gösteriyorlar” şeklinde konuştu. Beypazarı’nda da Hatay’da olduğu gibi baharatın yoğun şekilde yemeklerde kullanıldığına işaret eden Kaya, “Bu anlamda benziyoruz ama, sizler acıyı bizlere göre çok daha fazla seviyorsunuz” dedi.
-Menemen’e özel-
Tezgahta bulunan ve bir çok kurutulmuş sebzenin karışımından oluşan baharatlara dair konuşan Kaya, özellikle de adı ‘Menemenlik’ olan baharatı anlattı: “200 Gramı sadece 10 Lira. Bu karışık baharatı bizdeki hanımlar çok fazla talep eder. Çünkü Menemen sevip de sık sık yapanlar için inanılmaz bir kolaylık sunar. Zira menemende kullandığınız sebzeler burada bir arada, iç içe. Burada domates var, kırmızı ve yeşilbiber de. Menemen yapmak istediğiniz zaman, kullanmak istediğiniz kadar miktarını yaklaşık bir 5 dakika sıcak suda yumuşatıyorsunuz. Ardından da tavaya alıp, normal pişirme işlemine geçebiliyorsunuz. Özellikle çalışan bayanlar için çok pratik bir karışım bu. Tavsiye ederim. Ama sadece menemen de değil! Domatesli bulgur pilavı, et sote ya da diğer yemeklerde de bu karışımı çok rahat kullanabilirsiniz. İsteğe bağlı, tabi damak zevkine de… Bunun yanında, yine 18 çeşit kurutulmuş sebzenin bir karması var elimizde. Bunu ise genellikle yemeklerimizde ‘çeşni’ olarak tüketiyoruz. Özellikle de çorbalarımızda.” Nefis bir lezzeti olan ve çok dayanıklı bir çeşit galeta olan Beypazarı Kurusu ile Toz Tarhana ise, Beypazarı standının en çok satılan ürünleri olmuş.
Tamer Yazar