YSK’nın Hatay seçim iptal kararı gerekçesi belli oldu

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hatay ve İskenderun seçimlerine ilişkin yaptığı itirazları reddetti. YSK’nın aldığı kararda, CHP’nin iddialarının genel ve soyut olduğu belirtilerek, itirazların reddedildiği ifade edildi. 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde AK Parti adayı Mehmet Öntürk’ün 346 bin 212 oy aldığı, CHP adayı Lütfü Savaş’ın ise […]

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Hatay ve İskenderun seçimlerine ilişkin yaptığı itirazları reddetti. YSK’nın aldığı kararda, CHP’nin iddialarının genel ve soyut olduğu belirtilerek, itirazların reddedildiği ifade edildi.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşen Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde AK Parti adayı Mehmet Öntürk’ün 346 bin 212 oy aldığı, CHP adayı Lütfü Savaş’ın ise 343 bin 477 oy aldığı hatırlatıldı. CHP’nin seçim sonuçlarına ilişkin itirazlarına rağmen Hatay İl Seçim Kurulu’nun mazbatayı AK Parti adayına verdiği belirtildi. Bunun üzerine CHP’nin YSK’ya başvurduğu ve başvurusunun reddedildiği ifade edildi.

YSK’nın kararında, normal itirazlar açısından herhangi bir kanunsuzluk tespit edilmediği ve il seçim kurulu kararlarının usule ve yasaya uygun olduğu vurgulandı. Olağanüstü itirazlar için ise, kanunda belirtilen genel ve soyut iddiaların dikkate alınmayacağı ve somut delillerle desteklenmeyen itirazların incelenmeyeceği kuralının hatırlatıldığı belirtildi. CHP’nin sunduğu dilekçede yer alan genel ve soyut iddiaların bu kurala uymadığı için olağanüstü itirazın da reddedildiği açıklandı.

Kararda ayrıca, YSK’nın verdiği kararın kesin olduğu ve yeniden inceleme yolunun kapalı olduğu vurgulanarak, Anayasa’nın ilgili maddelerine dayanarak yapılan iddiaların her zaman ele alınabileceği ancak CHP’nin iddialarının tam kanunsuzluk olarak değerlendirilemeyeceği ifade edildi.

YSK’nın bu kararıyla ilgili CHP’den henüz bir açıklama yapılmadı. – Mehmet Durmaz-

Exit mobile version