Zeytin yaprağının faydaları nelerdir?

Zeytin yaprağı cilt hastalıklarından kansere kadar pek çok alanda kullanılabilir. MedicalPark sitesinin verdiği bilgiye göre zeytin yaprağının tedavi için kullanılabileceği hastalıklar şu şekilde sıralanabilir:

Kalp Hastalıkları

Zeytin yaprağı içerisinde bulunan bileşikler sayesinde damarların gevşemesini sağlar. Yüksek tansiyon hastalarında kan basıncını dengeler. Kalp üzerindeki yükün hafifletilmesini sağlar. Kolesterol yüksekliği genellikle kalp ve damar sistemi hastalıkları ile bağlantılıdır. Zeytin yaprağı kolesterolün düşürülmesini sağlar. Damar içinde oluşan pıhtıları önleyicidir. Kalp ve damar tıkanıklıklarını gidererek kalp atımını düzenler.

Obezite ve diyabet
Obezite hastalarının sahip olduğu fazla kilolar nedeniyle sıklıkla diyabet sorunu da olmaktadır. Bazı kişilerde insülin direnci kilo vermeyi zorlaştırır. Zeytin yaprağı kan şekerini düşürür ve insülin direnci ile mücadelede tercih edilir.

Viral hastalıklar
Zeytin yaprağı virüslerle mücadelede oldukça etkilidir. Grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların semptomlarını iyileştirir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korur. Virüs kaynaklı solunum hastalıkları ilerlediğinde akciğerler bakteriler için de hedef halini alır ve hastalık derinleşir. Zeytin yaprağı antibakteriyel özelliğiyle bakterilere karşı da koruyucudur.

Kanser
Deney hayvanları üzerinde yapılan deneylerde tümör hücrelerinin büyümesi ve çoğalması üzerindeki etkileri gözlenmiştir. Meme, beyin ve idrar kesesi tümörleri üzerinde başarılı sonuçlar gözlemlenmiştir. Ancak bu etkilerin insanlar üzerindeki durumu için daha fazla deneye ihtiyaç vardır.

Zeytin Yaprağı Faydaları ve Zararları

Tedavi veya takviye amacıyla olarak kullanılan doğal ürünler içerisinde bulunan aktif maddeler nedeniyle yanlış ve gerekenin üzerinde kullanıldığında zararları ortaya çıkmaktadır. Kullanım öncesinde doğal takviyelerin fayda ve zararları iyi irdelenmeli, mümkünse bir uzman görüşü alınmalıdır.


Zeytin yaprağı antioksidan, antibakteriyel, antilipidemik ve antikanser özellikler göstermektedir. Kalp sağlığının korunması, diyabet tedavi gibi alanlarda koruyucu ve yardımcı tedavi olarak tercih edilebilir. Zeytin yaprağı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

Antilipidemik özelliğiyle kolesterolü düşürür.
Yüksek kan şekerini dengeler.
Solunum yolu hastalıklarının belirtilerini hafifletir. Astım, grip, soğuk algınlığı için etkilidir.
Tansiyonu düşürür, damarları gevşetir. Damar tıkanıklığını önleyerek kalp ve damar sağlığını korur. Diüretik etkisiyle hem tansiyonu düşürür hem de fazla ödemin atılmasını sağlar.
Alerjen bir madde vücuda girdiğinde savunma mekanizması histamin salgısını arttırır. Zeytin yaprağı histamin salgısını azaltarak alerjik reaksiyonların etkisini azaltır.
Antienflamatuar etkisiyle vücutta oluşan iltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Romatoit artrit gibi hastalıkların etkilerini azaltır.
Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisi için tercih edilebilir. Bağırsakta hastalık oluşturan bakterilerden kurtulmayı sağlar.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur. – Meriç Demiray-

Exit mobile version