Zeytinlik alan deprem felaketinin izlerini taşıyor

Altınözü ilçesine bağlı Tepehan Mahallesi’nde meydana gelen 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkisiyle, zeytin bahçesinde büyük bir yıkıma neden olan devasa yarık, bölgedeki araştırmacı bilim insanları ve meraklı vatandaşların ilgisini çekiyor. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinin merkez üssü olan depremler, Altınözü ilçesindeki Tepehan Mahallesi’nde bulunan zeytinlik alanında 400 metre uzunluğunda, 200 metre […]

Altınözü ilçesine bağlı Tepehan Mahallesi’nde meydana gelen 6 Şubat tarihli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin etkisiyle, zeytin bahçesinde büyük bir yıkıma neden olan devasa yarık, bölgedeki araştırmacı bilim insanları ve meraklı vatandaşların ilgisini çekiyor. Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinin merkez üssü olan depremler, Altınözü ilçesindeki Tepehan Mahallesi’nde bulunan zeytinlik alanında 400 metre uzunluğunda, 200 metre genişliğinde ve 50 metre derinliğinde bir çatlak oluşturdu.
Oluşan devasa yarığı görmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler, zeytinliğin bulunduğu bölgeye akın ediyor. Kent sakinleri ve farklı illerden gelen vatandaşlar, depremin etkilerini daha iyi anlamak amacıyla zeytinlik alanındaki yarığı görüntülemeye çalışıyor.
Zeytinlik bölgesinde yaşayan Sadık Açıkgöz, depremin etkilerini görmek isteyenlerin bu alana gelmesi gerektiğini belirterek, “Burayı gelip gördüğünüz zaman depremin ne kadar yıkıcı bir etkisinin olduğunu anlıyorsunuz. Arada boşluk oluşan iki zeytinlik alan aslında tek bir bahçeydi. Şu an ise arada büyük bir yarık oluşmuş.” şeklinde konuştu.
Oluşan yarık nedeniyle arazisi zarar gören Hüseyin Serttaş, zorlu bir süreç yaşadıklarını ifade etti. Serttaş, “Yaklaşık 100 ağacımızdan 50’si zarar gördü. Ortalama 250 kilogram zeytinyağı kaybı yaşamış olduk. Arazimizin de bir kısmını kullanamıyoruz. Orada da parça parça yarıklar var. Tarım aletlerimizi arazimize geçiremiyoruz.” dedi.
Mahalle sakinlerinden Ziya Elmacıoğlu ise köy arazisinde oluşan yarığın depremin sembolü haline geldiğini belirterek, “Dünyada burayı görmeyen, buraya gelmeyen gazeteci, bilim insanı, sivil toplum kuruluşu kalmadı. İnsanlar buraya gelerek depremin boyutunu görebiliyor.” şeklinde konuştu. Elmacıoğlu, toprak sahiplerinin arazideki yarık nedeniyle mağduriyet yaşadığını da dile getirdi. – Yusuf Cemil Karaçay-

Exit mobile version