Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Uzay, Perseverance, Salda…

Uzaya, aya, astronot göndereceğiz, bu konuda bizde dünyada söz sahibi olacağız diye müjdeler verilirken, NASA’dan galen bir haber bizleri oldukça şaşırttı.

Şaşırmamızın nedeni ise, bizim değerini bilmediğimiz ,doğal yapısını tahrip etmek için mümkün olan her şeyi yapmaya çalıştığımız Burdur ilimizde bulunan Salda gölü ile Marstaki jeolojik yapının birbirine çok benzeştiği ve bu nedenle NASA yetkililerinin Salda gölü ve çevresinde gereken incelemeleri yapmak suretiyle Mars gezegeni hakkında bir fikir edindiklerini açıklamalarıdır. Marstaki yaşam izini arayacak olan Perseverance isimli araç, marsa gönderilmeden önce, NASA yetkilileri tarafından Salda gölündeki marsla olan benzerlik incelenmiş ve böylece sağlıklı bir sonuca varılmış.

Oysaki; bizler elimizde var olan gölün kıymetini bilemiyoruz. Bilemediğimiz içinde bir takım ekonomik getiriler sağlama yoluna gitmek isteyenlere fırsat yaratılıyor

Günlerdir medyamız aracılığıyla uzaya gidileceği, aya Türk insanının ayağının bastırılacağı haberlerine sevinip duruyoruz.

Halbuki; yıllar önce aya ilk adım atılmış ve bunu daha sonra birçok adımların atılması izlemişti.

Uzaya araç veya astronot gönderilmesi olayı ise, yine yıllar önce başlamış ve artık bir tür vukuat-ı adiye olan bir olay olarak görülür olmuştur.

İşte böylesi bir ortamda biz uzaya araç göndereceğiz, astronot göndereceğiz, aya Türk insanını ulaştıracağız söylemleri ile avunup duruyoruz.

Elbette ki; uzay araştırmalarına katılmak, ayda incelemeler yapmak, aya ve uzaya astronot göndermek önemli birer olaydır. Geçte olsa bunları yapmaya kalkışmak önemli bir adımdır. Bunları yapmak için gereken kararlar alınmalı, gereken yönde de hareket edilmelidir.

Ancak bunları yapmadan öncede, kendi içimize yönelmek ve gereksinim duyulanları tespit ettikten sonra bunları karşılamak için adımlar atılmalı, kararlar alınmalıdır kanısındayız.

Ekonomik krizin giderek boyutunu arttırdığı bir dönemde, bu sorunu çözmek için gerekenler yapılmalıdır.

Yine Covid -19 salgın hastalığı ile mücadele etmek suretiyle, yurttaşların sağlığını koruyabilmek ve onların geleceğini karatmamak için gerekenler yapılmalı, bilimsel ve sağlıklı adımlar atılmalıdır.

İşsizliğin had safhaya ulaştığı bir dönemde, istihdam alanları yaratmak ve işsiz sayısını en aza indirmek için mümkün olanının yapılması yoluna gidilmelidir.

Çağdaş bir eğitim düzeyine ulaşabilmek ve gelecek kuşakların çağdaş bir anlayış içerisinde yetişmesi için eğitimde kalıcı olacak reform niteliğindeki kararlar alınmalıdır.

Demokratik, laik sosyal hukuk devletinin tüm kurum ve kuralları ile var olabilmesinin gerekleri yapılmalı, yasama, yürütme ve yargı organlarının birbirinden tamamen bağımsız olması için gereken özenin gösterilmesi yoluna gidilmelidir.
Bunun gibi bir çok acil ihtiyaçların giderilmesi yoluna yönelmek suretiyle toplumun uzaydaki gelişmeler ile ilgili arayışlarının sağlıklı bir biçimde yürütebilmesi imkanları sağlanmalıdır.

Bakınız dünyanın öbür ucundan NASA’nın, bizim değerini yeterince bilemediğimiz Salda gölü için söylemlerine?

Eğer doğal güzelliklerimizin değerini bilir, onları korur ve ekonomik getiri için tahrip etme yoluna gitmezsek, bilinmelidir ki; uzayı keşfetme ve uzaya astronotlar gönderme yolunda da ilk sıralarda yerimizi alabileceğiz.

Yeter ki bunları yapalım ve bu doğrultuda gereken doğru adımları atalım…

[email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER