Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Av. Nabi İNAL

Çomak Sokmak…

      Anayasamızın 4. maddesi, değiştirilemeyecek hükümler başlığı altında aynen şöyledir: Anayasanın 1. maddesindeki devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3. maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi dahi teklif edilemez.

      Özelikle anayasamızın 2. maddesindeki şu hükümleri bir kez daha anımsamak ve anımsatmak istiyoruz.

      Anayasa madde 2: Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzur, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir.

      İşte bu hükümleri içeren 2. maddenin herhangi bir şekilde değiştirilmesi söz konusu olamayacağı gibi bu konuda bir teklifte bulunulması mümkün değildir.

      Bunu Anayasamızın 4. maddesi bu şekilde belirlemiştir.

      Seçimlerin yaklaşmakta olduğu şu günlerde, anayasamızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek maddelerini etkileyebilecek ve dolaylı yoldan da değişiklik yapılmasını sağlayacak olan bazı olumsuz hareketlerin varlığını görmekte ve bundan da büyük bir üzüntü duymaktayız.

      İktidar ile muhalefet kanadını oluşturan partiler elbette ki sandıktan başarılı çıkmanın yol ve yöntemlerini arayacaklardır.

      Ama hiçbir zaman anayasanın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyecek olan maddelerini dolaylı yoldan değiştirebilecek nitelikte tekliflerin gündeme taşınmaması gerekliliğini hatırdan uzak tutulmamalıdırlar.

      Eğer belli bir yerde kalabilmek veya belli bir yere gelebilmek için bu yola başvurulduğu takdirde, Genç Türkiye Cumhuriyetini bize armağan edenler, elbette ki haklarını helal etmeyeceklerdir.

      Anayasamız, ülkemizin daima aydınlığa ve çağdaşlığa gidebilmesi için gereken hükümleri içeren maddelerini yaşama geçirmek suretiyle bugünlere gelinmesini sağlamıştır.

      Eğer bu ana hükümlerden herhangi birisinin ihlal edilmesi doğrultusunda adımlar atma yarışına girilirse, bunun sonunun gelmeyeceği ve aydınlık yerine karanlığa doğru hızla yol alınacağı hatırdan uzak tutmamak gerekir.

      Belli bir yere veya makama gelebilmek için belli oyları elde edebilmek uğruna temel ilkelerden dolaylı yollardan olsada vazgeçme yolunda adımlar atmaya kalkışılırsa, bunun önünün kesilemeyeceği ve arkasından yeni yeni isteklerin ve adımların atılmasını gerektirecek bir düzene doğru gidileceğini hatırdan uzak tutmamak gerekir.

      Pusuda bekleyenler olduğu unutulmamalı ve tuzağa düşülmemelidir.

      Kamuoyu yoklamalarında iktidar kanadının inişte muhalefet kanadının ise çıkışta olduğu gözlemlenmektedir.

      Bir taraf inişi durdurmak, diğer tarafta ise aradaki makası dahada açabilmek için arayış içinde.

      Kısa süre sonra seçmen önüne konulacak olan sandıktan başarılı çıkabilmek için yol ve yöntemler aranırken, ortada fol yok yumurta yok olduğu halde varmış gibi göstermeye kalkışmak ve bunun içinde adımlar atma yoluna gitmenin kimseye bir faydasının olmayacağı hatırdan uzak tutulmamalıdır.

      Her şey belli bir mecrada giderken, su kendi yoluna akarken, arının kovanına çomak sokmak suretiyle bazı çağdışı kalmış isteklerin yeniden gündeme getirilmesinin kimseye bir faydasının olmadığını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Nitekim bundan öncede bu tür hareketlere teşebbüs edenler başarısız olmuşlar, siyaset sahnesinden silinip yok olmuşlar. Bu hususu unutmamak gerekir.

      Anayasamız değiştirilmesi dahi teklif edilmeyecek ilkeleri belirlemiş ve bu doğrultuda hareket etme yükümlülüğü koymuştur.

      Bu böylece belirlenmiş iken, dolaylı yollarla anayasamızın ilk üç maddesinin şu veya bu şekilde delinmesi yolunda adımlar atılmasının, ilerde telafisi imkânsız olacak zararlara yol açacağını hatırdan çıkarmamak gerekir.

      Sandığın konulacağı tarih yaklaştıkça bu doğrultudaki haberlere,  konuşmalara, sözlere daha çok rastlanacaktır.

      Ancak hiç kimsenin şunu hatırdan çıkarmaması gerekir:  Bu ülkeyi çağın gerisine götürmek isteyecek her hareket, her karar ve atılacak her adım başarısızlığa uğrayacak ve buna sebebiyet verenlerde tarih önünde hayırla anılmayacaktır. Dünya, tek adam ve tek anlayış görüşünde olanların sonunda başarısızlığa uğradığına tanıklık etmektedir.

      Bu böylece bilinmeli ve hatırdan uzak tutulmamalıdır…

                                                               [email protected]

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER