Ana Sayfa Arama Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Uzm. Psikolojik Danışman Metin HAMURCU

AN’DAKİ MUTLULUK

En uzun,en çaresiz geceni düşün,sabah olmadı mı? diyor Reşat Nuri Gültekin. Aslında satır araları kendinden daha derin bir söz.

Dünyada insanın başına bir sürü şey gelebilir ancak onu ciddiye almak ve önemsemek bize kalmış bir şey demek istiyor benim gözümde.

Zaman hayatımız için çok önemli bir kavram ve gün geçtikçe daha da kıymetini anladığımız bir kavram. Çocukken büyümeyi,orta yaşlarda hep o yaşlarda kalmayı ,yaşlanınca genç ve sağlıklı olmayı isteriz,yani hep bir özlem ya da pişmanlık.

Ama öyle olmak zorunda değil. Hayatın her an’ının değerini bilmek diye de bir durum var. Gençken hayatımızı kurmak için çok fazla efor sarfediyoruz,çocukken büyümek istiyoruz ancak o enerji de büyüyünce olmuyor bizde. Yaşlanınca    ise belki enerjik değiliz ama çok daha tecrübeliyiz yani ergonomik bir bakış açımız var.

 

Mindfulness ya da carpe diem felsefelerinde(Mindfulness, yaşadığın anı ve o anda etrafında gerçekleşenleri oldukları gibi fark etmek anlamına geliyor. Algılarını yeterince açıp zihinden geçen düşünceleri, vücudun hissettiklerini, kısacası gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla kalabilme durumudur.carpe diem ise her daim ölüm gerçeğinin farkında olarak zamanın değerini bilenlerin ve anı yaşamaya özen gösterenlerin felsefesi olarak tanımlanabilir ) önce ve sonra yoktur , yaşadığımız an kıymetlidir. Geçmişteki deneyimlere ders, gelecekle ilgili deneyimlere ise merakla bakmak vardır. Çevrede bu felsefelere göre yaşayan insanları görürsünüz ,pozitif bakar, duygularını ifade eder ,anlayışlı ve iletişimi kuvvetlidir. Mindful felsefesinde küçük şeylerden mutlu olmak ,doğayla iç içe olmak ,olayları işlevsel yorumlamak vardır.

 

Bazı insanlar görürsünüz küçücük bir olayı dev haline getirir. Bağırır ,çağırır. Böyle kişiler ya geçmişte çok acılar çekmiştir ya çok zor hayat koşulları vardır ,ya eğitimsiz ya da hayatla mücadele halindedir. Belki kazanırlar ama mutluluk onlarla dost olmaz hiç. Pozitif bakmayı küçümserler ,öfke onlar için tek geçerli duygudur.

 

Siz siz olun ; An’da olun,sanatla ve sporla meşgul olun,işinizle ilgilenin,negatiflerden uzak durun ve düşünceleriniz size fener olsun.

 

Dün tarihtir, yarın bilinmeyendir, bugün bir hediyedir. E. Roosevelt

 

Artık dünküleri hatırlamaktan, yarınkileri istemekten vazgeçtim; şimdi, şu anda ne oluyor, o ilgilendiriyor beni. NikosKazancakis

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SON HABERLER