Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Balon Balığıyla Mücadele Sürüyor

Zehirli yapısıyla deniz ekosistemine ve balıkçılığa zarar veren balon balığının

Zehirli yapısıyla deniz ekosistemine ve balıkçılığa zarar veren balon balığının popülasyonunu azaltmak için başlatılan teşvik programı kapsamında, 2020’den bu yana Türkiye genelinde 373 bin 494 balon balığı avlandı. 2025-2026 yıllarında da destek sürecek.

“Balon balığı avcılığıyla ekosisteme 28 milyon birey engellendi”

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2020 yılında başlatılan balon balığıyla mücadele programı, etkili sonuçlar vermeye devam ediyor. 2024 yılı sonu itibarıyla Türkiye genelinde 373 bin 494 balon balığı avlandı. Bu sayede, doğaya karışması muhtemel yaklaşık 28 milyon bireyin üremesi engellendi.

“2024’te rekor: 189 bin balon balığı yakalandı”

Sadece geçtiğimiz yıl içinde Türkiye kıyılarında 189 bin 520 balon balığı avlandı. Bu bireylerin yakalanmasıyla birlikte yaklaşık 14 milyon 214 bin yeni balığın ekosisteme katılması önlendi. Özellikle Akdeniz ve Ege kıyılarında hızla çoğalan bu istilacı tür, hem yerli balık popülasyonunu tehdit ediyor hem de balıkçıların av malzemelerine zarar veriyor.

“Balon balığı avcılığı 2025 ve 2026’da da desteklenecek”

Bakanlık, balon balığının yoğunluğunu azaltmak amacıyla uygulanan destekleme programını 2025-2026 yıllarında da sürdürecek. Yeni dönemde benekli balon balığı için adet başına 25 TL, diğer türler için ise 10 TL destek ödemesi yapılacak. Böylece balıkçılar hem ekonomik olarak desteklenecek hem de istilacı türlerin kontrol altında tutulması sağlanacak.

“Tehlikeli yapısı balıkçılığa zarar veriyor”

Tetraodontidae familyasına ait olan balon balığı, tetrodotoksin isimli güçlü bir zehir içeriyor. İnsan tüketimi için tehlikeli olan bu balık türü, aynı zamanda kuvvetli çenesiyle ağları, misinaları ve av araçlarını parçalıyor. Yayılım alanı giderek genişleyen bu türle mücadelede, en etkili yöntem olarak “avcılık” ön plana çıkıyor.